Gázembargó: határozott válasz érkezett a magyar kormánytól

2022-06-27 17 25 50-Window.png
2022.06.27. 17:23
A kormány még csak tárgyalni sem hajlandó az esetleges orosz gázembargóról, ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonsága nem lehet kompromisszum kérdése – tette egyértelművé Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye értelmében a miniszter az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós tagállami miniszterek ülésére érkezve arról számolt be, hogy világos mandátummal vesz részt a találkozón. Ennek értelmében a magyar kormány még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargóról, mivel Magyarországon ez „gyakorlatilag a gazdaság és az ország működőképtelenségét jelentené” – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint.

Szijjártó Péter azt is elmondta: a tanácskozáson szó lesz közös beszerzési platformok létrehozásáról is. Szerinte nekünk azzal semmi bajunk, ha az Európai Unió újabb gázforrások után néz, de az ebben való részvétel kizárólag önkéntes lehet, semmifajta kötelességet beszerzés tekintetében a tagállamokra róni nem lehet.

Magyarország a gáztárolás Európai Unió által előírt kötelező mennyiségének már most a háromnegyedénél jár – a közlemény szerint.

Technikai problémák is vannak

Szijjártó Péter ezt követően kitért arra is, hogy jelenleg súlyos technikai problémákat jeleznek az Oroszországból Nyugat-Európába irányuló földgázszállítási útvonalakon. Ahogy a közleményből kiderült: ezzel kapcsolatban Magyarország azt várja el az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja ki, ezt valóban az okozza-e, hogy nem érkeztek vissza Kanadából a vezetékrendszer üzemeltetéséhez szükséges, korábban karbantartásra küldött eszközök.

„Ha ez igaz, akkor valamifajta intézkedéseket várunk el az Európai Bizottságtól annak érdekében, hogy az európai földgázellátás ne kerüljön rövid távon válságba” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter ezt követően kiemelte: az látható, hogy Nyugat-Európában

már több országban nemzeti vészhelyzetet kellett kihirdetni.

„A szomszédságunkban zajló háború és az annak nyomán kivetett szankciók nagyon komoly áremelkedést okoztak az európai energiapiacon, majd második lépésként nagyon komoly mennyiségi probléma is előállt, azután ez belekerült egy ördögi körbe, és a mennyiségi kihívások újabb áremelkedést jelentettek” – emlékeztetett erre az MTI közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)  • Tippek
  • Személyi kölcsön