Rakodás közben kerülhetett a szalmonellafertőzés a belga csokigyárba
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 4-én arról tájékoztatta a céget: fennáll annak lehetősége, hogy egy, a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin-szállítmányokkal.
Mivel az élelmiszer-biztonság rendkívül fontos számunkra, azonnal megtettünk minden lehetséges lépést, és vizsgálatot indítottunk, hogy felderítsük az esetleges fertőzés nyomát
– írták, hozzátéve: a gyár 23 különböző pontján vett minta mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére.
Pozitív lett azonban az a minta, amely az érintett lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik. Ebből arra következtettek, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin üzemből való kikerülése és a tartálykocsiban elhelyezése között következhetett be. Megjegyezték azt is: a fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett.
Mint ismertették, a lecitint szójababból vonják ki, ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak. A szójalecitin gyártásának minden egyes lépése rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát.
A szennyeződés okának felderítése érdekében továbbra is konstruktívan együttműködnek a Nébihhel. Hozzátették: várják, hogy a hatóság mintagyűjtése is megerősítse a vizsgálatuk eredményét.
„Amint értesültünk a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállítottuk, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel. A már meglévő lecitinkészletet zároltuk” – ismertették.
A belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei időközben megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott lecitintételeket használták – írták.