A szlovén miniszterelnök szerint az orosz gáz nélkül is átvészelhető a tél

32EA482-highres
2022.07.12. 18:01 Módosítva: 2022.07.12. 18:04
Nagy kihívás, de teljesíthető cél a tél átvészelése orosz gáz nélkül − jelentette ki kedden Berlinben Robert Golob szlovén miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

A két kormányfő az orosz gázszállítások csökkentése révén kialakult energiaválságról, valamint a Németország és Szlovénia közötti együttműködésről tárgyalt − írta meg az MTI. 

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságot az energiaszállítások terén

− hangsúlyozta a német kormányfő. Scholz ezenkívül elmondta: különösen fontos „törekednünk arra, hogy megújuló energiával tudjuk ellátni magunkat”.

A közösségen belül kell megoldásokat keresni

Golob ehhez hozzátette: az olaj- és gázellátásra kidolgozott megoldásokat az európai uniós közösségen belül kell keresni. A szlovén miniszterelnök szerint ugyanis az Európai Unió tagországai között vannak olyan kihasználatlan lehetőségek, amelyek lehetővé tennék, hogy kellő takarékossággal orosz gáz és „kényszerkorlátozások” nélkül vészeljük át a telet.

A német kancellár Robert Golobbal közös sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy a találkozón részletesen tárgyaltak a szél- és a napenergia szerepéről. A szlovén kormányfő ezzel összefüggésben kifejtette: a kontinens északi részén lévő szelet össze lehetne kötni a déli térség napsütésével. Ezzel nemcsak „zöld fordulatot” idézhetnének elő Európában − fogalmazott a szlovén kormányfő −, hanem „stabil és egységes európai rendszert hozhatnánk létre” az energiatermelés terén.

Robert Golobot májusban választottak meg Szlovénia miniszterelnökévé, a keddi berlini találkozó az első külföldi kétoldalú tárgyalása volt.

(Borítókép: Tobias SCHWARZ / AFP)