Van egy régi terve Moszkvának, most bevetheti

GettyImages-1241696712
2022.07.15. 09:34
Tovább dolgozik a nemzeti olajreferencia-érték létrehozásán Oroszország, a tervek szerint októberben nemzetközi platformon indítják el az olajkereskedést. Ennek a tervnek a kidolgozásában több minisztérium, valamint olajtermelő is részt vesz.

A tervek szerint nemzeti olajreferenciát hozna létre jövőre az orosz kormány, amivel meg akarja védeni magát a Nyugat azon elképzelésétől, hogy korlátozva legyen az országba irányuló petrodollár áramlása – számolt be a Bloomberg.

A lap szerint az egyik dokumentum azt írja, hogy több jelentős orosz minisztérium, olajtermelő, illetve az orosz jegybank is azt tervezi, hogy októberben nemzetközi platformon indítják el az olajkereskedést.

Oroszország egyúttal arra törekszik, hogy olajvásárlásra ösztönözze külföldi partnereit. A célok között az is szerepel, hogy 2023 márciusa és júliusa között az ország elegendő kereskedelmi volument érjen el az árképzési referenciaérték megállapításához.

Ez a cél nem számít újdonságnak orosz részről: a Bloomberg megjegyzi, hogy Oroszország már egy évtizede próbálja létrehozni saját olajreferenciáját, ám eddig kevés sikert ért el ezen a területen.

A G7-csoport még az előző hónapban állapodott meg abban, hogy megvizsgálják, miképp lehetne megfékezni Moszkva olajbevételeit azáltal, hogy maximálták az olaj árát.

Az orosz ambíciók akkor erősödtek fel újra, amikor az ukrajnai háború miatt a nyugati országok több olyan szankcióról döntöttek, amelyek az orosz olajra vonatkoznak.

(Borítókép:  Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)