Itt a rendelet: különleges földgázkészletet hoznak létre Magyarországon

GettyImages-1239611634
2022.07.22. 09:18 Módosítva: 2022.07.22. 09:18
Megjelent a Magyar Közlönyben a „különleges földgázkészlet létrehozásáról” szóló rendelet, amely szerint Magyarország akár 1,85 milliárd euró értékben is vásárolhat földgázt az energia-veszélyhelyzet miatt. Mindezt pedig egy nyilvános pályázat nélküli hitelből fogják finanszírozni.

Csütörtökön megírtuk, hogy Szijjártó Péter Moszkvába utazott és találkozott Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A találkozó után azt jelentették be, hogy Magyarország további 700 millió köbméter földgázt vásárol Oroszországtól. 

A most megjelent kormányrendeletben az áll: az energia-veszélyhelyzet miatt döntöttek arról, hogy egy különleges földgázkészletet hoznak létre, amely a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség kezelésében és tulajdonában fog állni. Annak mennyiségét az energiapolitikáért felelős miniszter fogja meghatározni, azzal a kitétellel, hogy a különleges készlet maximális mennyisége 7 811 000 MWh lehet. 

A dokumentumban előírták azt is, hogy ennek a készletnek a felhasználásáról külön rendeletben kell döntenie az energiapolitikáért felelős miniszternek. Ebben az esetben ő határozhatja meg azt is, hogy kik és milyen mennyiségben, illetve milyen áron kaphatnak a készletből.

A dokumentumban egyelőre 2023. március 1-jéig írták elő a különleges földgázkészlet fenntartásának szükségességét. Ha addig nem születik döntés a hosszabbításról, akkor 2023. március 5-én a miniszter „dönt a  teljes különleges földgázkészlet értékesítéséről és annak feltételeiről”.

Több száz milliárd forintos hitel a vásárláshoz, nyilvános pályázat nélkül

Azt már egy másik, szintén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szabályozza, hogy az állam kezességet vállal a földgáz beszerzéséhez szolgáló hitelhez. Ebben felhatalmazták a pénzügyminisztert, hogy

100 százalékos mértékű készfizető egyedi állami kezességet vállaljon a legfeljebb 1 850 000 000 euró tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére.

A határozatban arról is rendelkeztek, hogy az 1,85 milliárd eurós (körülbelül 736 milliárd forintos) hitelhez „a finanszírozási ügylet sürgősségére tekintettel” nyilvános pályázat nélkül is ki lehet választani a hitelnyújtókat, „több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel”. 

(Borítókép:  Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)