Rendkívül drága lesz az iskolakezdés

GettyImages-490747309
2022.07.29. 13:10 Módosítva: 2022.07.29. 13:10
Számottevő árnövekedés figyelhető meg 2022 első felében a papíripari termékek tekintetében. Egy szakértő szerint a drágulás most éri el a tetőpontját. A kialakult helyzet miatt a gyerekes családok számára drágább lesz a beiskolázás, mint tavaly.

Jóval magasabb áron, 40-50 százalékkal drágábban tudják majd megvásárolni a papíripari termékeket azok a szülők, akiknél szeptembertől újra aktuális lesz a beiskolázás. Valamint a nem papír jellegű irodaszerek ára is 30 százalékkal növekedett. 

Az idei első fél évben havi tízszázalékos drágulás fifgyelhető meg a magyarországi papíriparban, ami megegyezik a tavalyi év második felének időszakával.

Nagy valószínűséggel a drágulás most éri el a tetőpontját, a következő hónapokban enyhébben emelkednek majd az árak – írta a Világgazdaság egy magyarországi nyomda vezérigazgatójára hivatkozva. Az igazgató kiemeli, a jelentős növekedés ellenére nem csökkent a nyomdai termékek iránti kereslet, ugyanis úgy véli, a jelenlegi inflációs helyzetben elfogadóbbak a vásárlók a drágulással kapcsolatban.

Mélyen a zsebükbe kell nyúlnia a családoknak

A gyermekes családok jelentősen megnövekedett költségekre számíthatnak a beiskolázásnál. Mint írták, ennek oka, hogy a szükséges termékek nagy része importkategóriába tartozik, ezért érinti az árfolyamváltozás és a szállítási költségek emelkedése is. 

Ezzel ellentétben viszont csökkentek az alapanyag-ellátási problémák, és rövidültek a szállítási határidők is. A leginkább az ofszetpapír (könyvekhez használt papír) ára emelkedett, míg a műnyomó (magazinokhoz használt) papír kereslete visszaesett, ezért a piacon némi árkorrekció tapasztalható. 

Szerintük a papír drágulásának egyik legfőbb oka, hogy a pandémia alatt megnőtt az online rendelések száma, így nagy lett a kereslet a csomagolóanyagok iránt. Valamint azokban az országokban, ahol nem engedélyezik már az egyszer használatos műanyag használatát, papírtermékekkel pótolják. Továbbá magasabb lett a kínai szállítási költség, így kevesebb import érkezik onnan. Ezeken pedig az orosz–ukrán konfliktus tovább rontott, ugyanis Ukrajnából rengeteg segédanyag (cellulóz, fa) érkezik. 

A szakember úgy gondolja, az év második felében még számítani kell árnövekedésre, de nem a segédanyagok miatt, hanem az energiaár- és az árfolyamváltozás miatt

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images)