Döntött a kormány, megemelték a Mol által fizetendő különadót

B RKL20220717008
2022.07.30. 16:14
A kormány rendeleti úton 25-ről 40 százalékra növelte a Mol által fizetendő különadót szombaton.

Az erről szóló rendelet – az üzemanyagárstop változásáról szólókkal együtt – a Magyar Közlöny szombati számában jelent meg. 

A különadót módosító kormányrendelet hivatalosan „a Rezsivédelmi Alap növeléséhez szükséges intézkedésekről” címet kapta, és azzal egy korábbi rendeletet módosítanak, amelyben a „kőolajtermék-előállítók” (Magyarországon a gyakorlatban a Mol minősül ilyennek) számára a brent és az orosz olaj árának különbözete alapján előírt különadót szabályozták.

Az eddigi szabályozás szerint a Molnak 25 százalékot kellett fizetnie, augusztus 1-jétől kezdve viszont – amikor a rendelet a hatályba lép – már 40 százalékot kell.

Ez állhat a lépés mögött

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón (az Index percről percre frissülő cikkét itt olvashatja) azt mondta, hogy a világpiaci árak alakulása miatt a brent és az orosz olaj ára elszakadt egymástól, emiatt pedig a Mol százhalombattai finomítója jelentős pluszbevételt termel. Ezért az állam úgy döntött, hogy nagyobb adót vetnek ki rájuk azért, hogy tovább növeljék a Rezsivédelmi Alap forrásait.

Ugyanakkor a Mol saját feldolgozóüzemének, a százhalombattai Dunai Finomítónak – e miatt a létesítmény miatt minősül „kőolajtermék-előállítónak” a vállalat – még minimum egy hónapig biztosan zajlik a karbantartása (de valójában nem tudni biztosan, hogy meddig tartanak a munkálatok). 

(Borítókép: Róka László / MTI)