A szakértő elmondta, mi a probléma Orbán Viktor bányászati tervével

D ABA20100611009
2022.07.31. 06:31
Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújúban beszélt arról: megvizsgálják, hogy milyen barnakőszén-bányákat lehet újranyitni Magyarországon. A Magyar Hang által megkérdezett szakértők erre azt mondták: nincs elég vájár ahhoz, hogy ezt végrehajtsák.

A Magyarországon kialakult energia-veszélyhelyzet miatt „meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszén-bányáinkat” – ezt mondta Orbán Viktor péntek reggel, ismertetve azt is, hogy egy kormánybiztos fogja felügyelni ezt a feladatot.

Szőke András, a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagja az interjúban elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta:

Ha van is politikai akarat és kellő mennyiségű szén, akkor is csak 5-10 éven belül lehetne újraindítani a barnakőszén-kitermelést a bányákban. 

A Magyar Hangnak nyilatkozó szakértő kifejtette, hogy a magyarországi bányákat minden átmenet nélkül, napok leforgása alatt zárták be a kétezres években. Akkor több ezer szakképzett bányász maradt megélhetés nélkül, de ők azóta sem dolgoztak az eredeti szakmájukban.

Ez azt jelenti, hogy közülük még a legfiatalabbak is 53-54 évesek most,

vagyis ők már nem fognak lemenni a bányába vájárkodni. Legfeljebb a fiatalabbakat taníthatnák be, az viszont még évekig eltarthat. Szőke András azt is hozzátette, hogy a régi tárnák újranyitása rengeteg időt és pénzt vinne el, azok helyett olcsóbb lehetne teljesen újakat megnyitni. 

Farkas Sándor Györgyné okleveles bányamérnök, a Miskolci Egyetem docense mindeközben azt mondta a Magyar Hangnak, hogy a vájárok és a technikusok képzése talán 3-4 éven belül megoldható, de emellett a régi tárnákat is vízmentesíteni kellene az újranyitás esetén. Ennél viszont szerinte is jobb megoldás lehetne az új tárnák megnyitása, legfeljebb az Északi-Középhegységben lenne érdemes újranyitni néhányat a régiek közül.

Más lépéseket is bejelentett a miniszterelnök 

Orbán Viktor a bányák újranyitása mellett a Mátrai Erőművet, a tűzifaexportot és kitermelést érintő lépéseket, valamint egy új állami kazán- és kályhaprogramot is bejelentett az energia-veszélyhelyzettel összefüggésben. Ezek jelentőségéről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: az Elektra-600-as fejtési jövesztőgép kezelői figyelik a fejtést a Márkushegyi Bányaüzemben 2010. június 11-én. Fotó: Manek Attila / MTI)