Jó hír jött a magyar gazadságból

2022.08.04. 09:13
Magyarországon a legmagasabb a teljes munkaidőben dolgozók aránya az Európai Unió tagállamai közül: 200 emberből 80 dolgozik hazánkban, közülük 76-an teljes munkaidőben. Itthon a járvány és a háború hatásai ellenére dinamikában és létszámban is csúcsot döntött a foglalkoztatás, miközben a munkanélküliség alacsonyabb, mint a pandémia előtt – hangsúlyozta a VG.hu-nak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Április és június között átlagosan 4 millió 693 ezer fő dolgozott, 74 ezer fővel több, mint 2021 azonos időszakában. Az első negyedévben a több, mint százezres növekedés háromnegyedét, a másodikban pedig a 74 ezres növekedés kétharmadát a nők adták.

Az elmúlt harminc év egyik legnagyobb növekedését tükrözik az adatok: igaz ez mind az első és mind a második negyedévünkre is

– mondta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Világgazdaságnak adott interjúban

Emlékeztetett:  az elmúlt hat hónapban, vagyis már a háború időszakában visszaesés helyett tehát kiugróan nőtt a munkavállalók száma. A munkanélküliségi ráta a járvány előtti szint alá javult: a napokban kiadott júniusi Eurostat-adatok alapján a negyedik helyen áll az ország a tagországok között Csehország, Lengyelország és Németország után.

A nyári szezonális munkák beindulásával tetemes számú munkaerő tért vissza az inaktivitásból, emellett még az aktívan állást keresők közül is fel tudott szívni nagyjából nyolcezer embert a piac. Az ilyen mértékű havi változások persze sokkal inkább kivételnek tekinthetők, szezonalitáshoz köthetők.