Túl sok a kiadás, újabb bezárások jöhetnek a vendéglátásban

DSC3402
2022.08.04. 12:03
2022-ben már így is 3500-zal kevesebb vendéglátó egység működik Magyarországon, mint 2019-ben. A Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, Kovács László ugyanakkor úgy véli, hogy az emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt újabb bezárások jöhetnek.

2019-ben még 51 ezer, vendéglátással foglalkozó üzlet működött Magyarországon. Bár a pandémia idején a legtöbb vállalkozás a végsőkig próbált kitartani, mára mégis mintegy 3500-zal csökkent a vendéglátó egységek száma, ezek egyharmada Budapesten működött.

Bár a turizmus-vendéglátás szektor 2022-ben nem nagyon bízott a rendkívül erős nyári szezonban, a várt forgalom elmaradt, többek között a Balatonnak is alacsonyabb a foglaltsága, mint tavaly.

A háttérben egyrészt az áremelkedés és a spórolási kényszer állhat, de Kovács László szerint az is sokat nyom a latba, hogy idén már külföldi utazást is gond nélkül szervezhetnek a családok, és akinek van pénze, inkább ott költi el kikapcsolódásra.

A szakember az InfoRádiónak adott interjúban további kihívásnak nevezte, hogy az alapanyagok ára a duplájára, az energia ára a többszörösére emelkedett, de a szektorban a bérigények is egyre nagyobbak, miközben a munkavállalók egy jelentős százaléka képzetlen. Kovács László szerint csak egy 30-40 vagy akár 50 százalékos áremelés jelentene túlélést a vendéglátósoknak, akik viszont attól tartanak, hogy ha ezt meglépik, az még inkább visszaveti a forgalmat. A Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke emiatt biztosra veszi, hogy a jövőben még több bezárás lesz.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)