Sosem tapasztaltak ilyen mértékű drágulást a nyugdíjasok

2022.08.10. 05:47
A KSH adatai szerint húsz éve nem tapasztaltak ilyen léptékű drágulást, amit a nyugdíjasok már alig tudnak kigazdálkodni, novemberre emiatt esedékes a nyugdíjkorrekció, aminek mértéke szeptemberre válik nyilvánossá.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, mióta külön mérik a nyugdíjasok fogyasztói kosarát, sosem tapasztaltak ilyen mértékű drágulást. A fogyasztóiár-index 113,8 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2002 januárja óta a legmagasabb – írta a Világgazdaság a KSH friss adataira hivatkozva.

A nyugdíjasok vásárlási szokásai és a választott termékek miatt a fogyasztási szerkezetben mutatkozik különbség az általános vásárlók között, alapvetően szűkebb termékkört érint keresletük – említi a KSH elemzésében. Nem meglepő módon a gyerekgondozással kapcsolatos cikkek, az iskolai, óvodai eszközök nincsenek benne és az ehhez köthető szolgáltatások sem. 

A gyógyszereknél az átlagfogyasztó indexe 2,7 százalék, a nyugdíjasoknál ez 5,8, és emellett a háztartási energia, valamint az élelmiszerek is nagyobb részt foglalnak el fogyasztási kosarukban, míg a ruházkodás és a tartós fogyasztási cikkek kevesebbet.

A Nyugdijugru.hu szerint magasabb nyugdíjkorrekcióra van szükség, ha a januáraugusztus közötti nyugdíjasinfláció meghaladja a fogyasztói árnövekedést, feltéve, ha a januári 5 százalékos nyugdíjemelés, majd az évközi 3,9 százalékos összevont mértékét bármelyik túllépi. A legutóbbi júliusi emelést követően így novemberre újabb korrekció válik esedékessé.