Újabb iparág látta be: ha nem emel árat, nincs jövője

GettyImages-1234714464
2022.08.16. 16:33
Az építkezők egyszer jó, egyszer rossz hírt kapnak: az elmúlt hónapokban optimizmusra adhatott okot, hogy a fa és az acél ára rendeződni kezdett, viszont az elmúlt héten már arról olvashattak, hogy az építkezéshez elengedhetetlen cement- és bányaipari termékekhez jóval drágábban lehet hozzájutni, mint az év elején. Okkal merül fel a kérdés, hogy miért, hiszen ezeknek az anyagoknak az árát már jó ideje rendeletben határozták meg. Igen ám, de az importból származó termékekre semmilyen korlátozás nincs. Ez nemcsak az építkezőknek okoz gondot, de például a magyar cementgyártókat teljesen tönkre is teheti.

Nemrég jó hírrel szolgáltunk mindazoknak, akik építkeznek: az ÉVOSZ, azaz a kivitelezői oldal szerint elérte a célját az a tavaly bevezetett kormányzati intézkedés, amely regisztrációhoz, majd engedélyhez kötötte az építőanyagok kivitelét, így idén májusra a fa és az acél ára rendeződni kezdett.

Az építkezők öröme viszont korai volt, hiszen kiviteli tilalom ide vagy oda, a cement- és acélipari termékek ára cseppet sem csökkent, ezekhez legalább ötven százalékkal drágábban lehet hozzájutni, mint év elején. 

Az importált termékek nyomják fel az építkezési árakat

Szarkándi János, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) elnöke az Indexnek elmondta, hogy 2021 júliusától az ágazat azon gyártóinak,

akiknek az éves nettó árbevétele meghaladja a hárommilliárd forintot, a hatóság által rendeletben meghatározott ár fölötti rész után kilencvenszázalékos kiegészítő bányajáradékot kell fizetniük.

„Ez azt jelenti, hogy például a cementet a magyarországi gyártók ugyan adhatják drágábban, de a húszezezer forint + áfás, hatóság által meghatározott ár és a számlázott ár közötti különbség kilencven százalékát kiegészítő bányajáradékként be kell fizetni az állam részére. Ez az intézkedés viszont csak a belföldi gyártókat, termelőket érinti” – nyilatkozta Szarkándi János, aki hangsúlyozta, hogy az importból származó termékekre viszont semmilyen ilyen jellegű fizetési kötelezettség nem vonatkozik, így szabadabban árazhatnak.

Ellehetetlenülnek a magyar gyártók

A CeMBeton elnöke szerint a fent említett, a hatóság által megállapított ár a magyarországi gyártók, termelők számára nem teszi lehetővé azt sem, hogy például akár a megháromszorozódott villamosenergia-költségeiket érvényesítsék áraikban, továbbá a hazai termelőktől, gyártóktól független, minden területen jelentkező üzemanyag-, alapanyag-, tüzelőanyag-, munkabérköltségek drasztikus emelkedésének töredékét sem tudják érvényesíteni a hazai gyártók.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a hatóság által már több mint egy éve meghatározott ár, valamint az elszabaduló energiaárak lassan teljesen ellehetetlenítik a rendelettel érintett hazai cégeket, mert a fixen meghatározott ár a költségeiket sem fedezi – véli az elnök.

A helyzetet még tovább nehezíti, hogy az iparág történetének eddigi legnagyobb kihívásával néz szembe, hiszen a körforgásos és karbonsemleges gazdaságra történő átálláshoz – amely mindannyiunk érdeke – források gyűjtésére van szükség. 

(Borítókép: Jason Alden / Bloomberg / Getty Images)