Magyarok kenyere: cégenként 1000 kilogramm búzát ajánlott fel a Talentis Agro Zrt.

2022.08.17. 10:08
Idén mintegy 13 tonna búzával járul hozzá a magyarok kenyeréhez a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. A tizenkét év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program a gazdák szolidaritásának ünnepe, így az agrárholdinghoz tartozó mezőgazdasági vállalatok az aszályos időjárás és a szomszédban dúló háború okozta nehézségek ellenére különösen fontosnak tartották, hogy hozzájáruljanak a karitatív kezdeményezés sikerességéhez.

Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl. A 2011-ben részt vevő száz gazda még 10 tonna búzát adott össze, 2021-ben pedig a koronavírus és az időjárási viszontagságok ellenére csaknem 7400 adományozó járult hozzá 1050 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez.

 

A Mészáros Csoporthoz tartozó agrárvállalkozások fejenként egy tonna búzát adtak át a hozzájuk legközelebb eső átadási ponton. Az adománnyal kapcsolatban Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta:

A szélsőséges időjárás és az inputanyagok drasztikus emelkedése idén is komolyan megnehezítette a dolgunkat: a gabona és a műtrágya árának extrém mértékű emelkedése, valamint az aszály, a heteken át tartó csapadékmentes időszakok, a sorra dőlő melegrekordok komoly problémákat jelentenek a gazdák és az élelmiszeripari szereplők számára.

Makai Szabolcs szerint a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi, azt, hogy milyen sokan dolgoznak Kárpát-medence-szerte a mindennapi kenyérért. A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jövőre is számíthat ránk – tette hozzá a cégvezető.

A Mészáros Csoporthoz tartozó 13 agrárcég vett részt az idei gyűjtésben.

Az ország különböző pontjain július 1. és augusztus 20. között összegyűjtött búzát húsz malomban őrlik meg, majd államalapításunk ünnepére ebből a lisztből sütik meg a magyarok kenyerét.