Megint ütöttek egyet az olajárakon: egyre vékonyabb jégen járunk

GettyImages-1242552218
2022.08.18. 18:23
Meredeken emelkedett az olaj ára azt követően, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkára túlzónak nevezte a kőolajkereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmakat.

A nyilatkozata után az amerikai könnyűolaj-típus, a WTI jegyzése 2,6 százalékkal 90,3 dollárra, a Brent ára 2,7 százalékkal 96,2 dollárra ugrott. Haitham Al-Ghais a Reuters hírügynökségnek egy interjúban csütörtökön azt mondta:

az árak csökkenése nem tükrözi a piaci fundamentumokat.

A kuvaiti állami olajipari vállalat egykori vezetője szerint spekuláció, valamint a világgazdaság lassulásától, ezen belül is a kínai fogyasztás visszaesésétől való félelmek miatt csökkentek az árak, de ezek az aggodalmak nem megalapozottak. A nyersolaj világpiaci ára augusztus elején esett féléves mélypontra. Utoljára Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt jegyezték 90 dolláros hordónkénti ár alatt a két fő könnyűolaj-fajtát.

A tartalékkapacitás kezd szűkös lenni

Az OPEC vezetője úgy nyilatkozott, hogy a globális olajkereslet idén közel 3 millió napi hordóval növekedhet. Ennek okai szerinte a kínai Covid–19-korlátozások feloldásában keresendők. Az üzemanyag-eladások a szigorú járványügyi intézkedések miatt júliusban kétéves mélypontra estek Kínában, a világ legnagyobb kőolaj-importáló országában. 

A spekuláció és a félelmek hajtják lefelé az árakat a tőzsdéken, de a fizikai piacon másképp látjuk a helyzetet, a kereslet továbbra is erős. Vékony jégen járunk, ha szabad ezt a kifejezést használnom, mert a tartalékkapacitás kezd szűkössé válni

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Al-Ghais. Az OPEC főtitkára szerint jövőre várhatóan csökken majd a kőolaj iránti kereslet növekedési üteme, de még így is a történelmi átlag felett alakulhat – az MTI beszámolója szerint.

(Borítókép: Haitham Al-Ghais. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)