Brutális, ami a villamosenergia-árakkal megy

BJASZ20181006002
2022.08.25. 11:10
A villamos energia (DAM) árai júliusban is nagyságrendekkel magasabbak voltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hónapban a legmagasabb havi átlagár 456 euró/MWh volt, ezt Olaszországban regisztrálták – ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi villamosenergia-piaci jelentéséből derül ki.

A magyar DAM-árak mozgását alapvetően az határozza meg, hogy hogyan alakulnak a gázárak, illetve mekkora volt az energiafelhasználás. Az árak pedig ebben a hónapban is tovább nőttek:

a maximális ár július 25-én elérte a 735 euró/MWh-t.

Magyarországon a júliusi bruttó fogyasztás 5 és fél százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A maximális rendszerterhelés is 2 százalékkal volt alacsonyabb – szintén a múlt évihez viszonyítva. Az éves visszaesésben az is szerepet játszik, hogy 2021 júliusa még az ideinél is melegebb volt.

A megújulók átlagos termelése az előző hónap szintjén maradt. 

Több a fosszilis termelés, mint a megújuló

2022 júliusában az öt legnagyobb piac – német, francia, olasz, spanyol, angol – fogyasztása volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. Ebben a legnagyobb növekedés Olaszországban volt tapasztalható. 

A közép-európai régió fogyasztása ebben a hónapban is csökkent.

Júliusban az öt legnagyobb piac össztermelése 0,7 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen hónapjához képest. A termelési mixen belül az öt nagy piacon együttesen a nukleáris termelés 28 százalékkal csökkent, ezt pedig a fosszilis termelés helyettesítette, ezen belül is a szénalapú termelés 27 százalékkal, a földgázalapú pedig 25,6 százalékkal nőtt.

Összességében a fosszilis termelés súlya 37,6 százalék, a megújulóké 34,1 százalék volt. A megújulók közül a vízi erőművi termelés csökkent kiugróan, az előző év hasonló hónapjához képest 29,4 százalékkal – derült ki a MEKH sajtóközleményéből.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)