A Shell vezérigazgatója szerint nem csak az idei tél lesz nehéz

GettyImages-462461250
2022.08.29. 16:55
Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy Európának több éven át arra kell készülnie, hogy be kell osztania energiaforrásait. Szerinte az Európát sújtó energiaválság feltehetően egy télnél tovább fog tartani.

A legnagyobb európai olaj- és gázipari vállalat vezetőjének előrejelzése azt követően hangzott el, hogy az orosz szállítások további csökkentése miatt az európai nagykereskedelmi gázárak a múlt héten rekordmagasságba emelkedtek, és egyre komolyabbak a kontinens gazdaságát érintő recessziós kilátások. A Shell vezetője szerint az energetikai válság próbára teszi az EU-tagállamok közötti szolidaritást.

Mivel a kormányok kénytelenek eldönteni, hogyan tartsák fenn a kulcsfontosságú iparágakat

jelentette ki a Reuters hírügynökség beszámolója szerint Ben van Beurden, aki hozzátette, hogy az energiaellátásra nehezedő nyomás valószínűleg nem egyetlen télre fog korlátozódni.

Hosszú évek elő nézünk

A Shell vezérigazgatója úgy fogalmazott: könnyen lehet, hogy több olyan telünk is lesz, amikor az alternatívák nagyon-nagyon gyors kiépítése útján valahogyan megoldást kell találnunk a hatékony megtakarításokra és az elosztásra.

Az, hogy ez könnyű lesz, vagy hogy gyorsan vége lesz, szerintem fantázia, amit félre kellene tennünk

– fogalmazott a vezérigazgató, aki Norvégiában beszélt a Shell, a TotalEnergies és az Equinor energiaipari nagyvállalat, valamint a Yara norvég műtrágyakonszern közötti új szén-dioxid-leválasztási és -tárolási megállapodás elindítása alkalmából rendezett eseményen.

A TotalEnergies vezérigazgatója, Patrick Pouyanné megismételte a válság elhúzódására vonatkozó figyelmeztetést: azt tanácsolta az európai vezetőknek, hogy tervezzenek az orosz gáz nélkül, és akkor Európa meg fog tudni birkózni a kialakult helyzettel. Szerinte van elég energiaforrás ahhoz, hogy az orosz nyersanyagok nélkül is boldoguljunk.

(Borítókép: Ben van Beurden. Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)