Felmérés bizonyítja: a rezsiemelés miatt pesszimisták lettek a magyarok

DMARC20220820024
2022.08.29. 07:44
Augusztusban jelentősen romlott a GKI konjunktúraindexe, amivel már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása – derül ki a GKI Gazdaságkutató által végzett felmérésből. A kutatók szerint a koronavírus-járvány óta nem voltak ilyen borúlátóak a magyarok, és ebben a rezsicsökkentés változtatásának is szerepe lehet.

A GKI mérése szerint augusztusban mínusz 14,3 pontra esett vissza a gazdaságba vetett bizalmat mérő konjunktúraindex, amely egy súlyos mélypontot jelent. Az utóbbi négy hónapot nézve – április óta – a konjunktúraindex egyik összetevője, az üzleti bizalmi index összesen 13 ponttal, míg másik eleme, a fogyasztói index közel 30 ponttal esett. 

A üzleti bizalmi index legutóbb a múlt év tavaszán volt annyira mélyen, mint most, míg a fogyasztói indexnél legutóbb 2020 tavaszán,  a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején mérték hasonló mélységet. A kutatók hozzátették: az eredmények mögött állhat többek közt az is, hogy

augusztusban már a rezsiemelés bejelentésének hatása is tükröződhetett a fogyasztók véleményében.

Júliushoz képest ugyanis a konjunktúraindex 4,9 százalékkal esett vissza. 

Leépítésektől, munkanélküliségtől félnek

A felmérésből az is kiderült, hogy az üzleti bizalmi indexen belül szinte minden ágazatban a pesszimizmus uralkodik. Ezenkívül az is kiderült, hogy folytatódott az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának romlása is, így

már csak az iparban és a szolgáltatószektorban vannak többségben azok a vállalkozások, amelyek létszámbővítésre készülnek a leépítések helyett.

Ugyanez a jelenség visszatükröződött abban is, hogy a felmérés szerint a lakosság munkanélküliségtől való félelme is még tovább nőtt az előző hónaphoz képest.

A lakosság érzi, hogy romlik az anyagi helyzete

A felmérés szerint főleg az ipari cégek áremelési törekvése kapott új lendületet augusztusban. Csak a kiskereskedelemben volt tapasztalható minimális enyhülés,

de még ott is a cégek több mint 70 százaléka számol azzal, hogy tovább kell emelniük az árakat a közeljövőben. 

Ezzel párhuzamosan a lakosság is sokkal rosszabbnak érzékelte a saját pénzügyi helyzetének, megtakarítási lehetőségeinek alakulását az előző hónaphoz képest – számolt be az MTI a GKI felméréséről. 

(Borítókép: Mónus Márton/MTI)