Szijjártó Péter: Nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek

K EPA20220830219
2022.09.02. 09:10
A külügyminiszter szerint Magyarország talán a legjobban készült fel arra a rendkívül nehéz időszakra, amely részben még előttünk van, részben meg már benne is vagyunk.

A tárcavezető egy kérdéssel reagált arra, miszerint az Orbán-kormány lenne Moszkva trójai falova az Európai Unióban: „Hogyan lehetne biztosítani azt, hogy minden magyar embernek és minden magyar vállalatnak legyen elég földgáz, ha nem tárgyalnánk az oroszokkal?” Szijjártó Péter az energiaellátás kérdését képtelen ideológiai szemüvegen keresztül nézni.

Nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek. (…) Én egy dologért vagyok felelős ebben a tekintetben, az pedig az, hogy legyen Magyarországon annyi földgáz, hogy abból mindenki korlátozásmentesen tudjon fogyasztani. Ez az én feladatom, ehhez kell beszereznem a készleteket

– mondta a miniszter az ATV-nek adott interjújában, hozzátéve: ha nem megy el Moszkvába, akkor képtelenség lett volna 35 százalék fölé vinniük a gáztárolók töltöttségét. 

Nem publikus az orosz gáz beszerzési ára

Az oroszoktól vett gáz árát ugyanakkor nem árulta el Szijjártó Péter. Ugyanis „ez két vállalat közötti szerződés, a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat”. Hozzátette, nem tudja, más mennyit fizet a gázért, azt viszont egy politikai lufinak tartja, hogy Magyarország venné a legdrágábban a gázt.

Az új amerikai nagykövet, David Pressman pénteken érkezik Magyarországra.

Ő egy szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy súlyos aggályai vannak a magyarországi sajtószabadsággal és az LMBTQ-közösség jogaival kapcsolatban. Szijjártó azt mondta, a nagykövettel szívesen konzultál majd a kétoldalú kapcsolatok javításáról, de arról nem fog beszélgetni senkivel, hogy mit gondol a hazai viszonyokról, mert egyszerűen nem érdekli.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Martin Divisek/MTI/EPA)