Sorra dőlhetnek be a szállodák és az éttermek

2022.09.06. 05:36
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke nem érzi úgy, hogy a kormány segíteni szeretne a nehéz helyzetbe került ágazaton.

Nagyobbat tarol a rezsiköltségek elszabadulása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amit az ágazatnak a Covid idején el kellett szenvednie – mondta hétfőn este Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az ATV Egyenes beszéd adásában.

Két évvel ezelőtt lehetett érezni, előbb vagy utóbb lesz hatékony oltóanyag, az emberek ismét visszatérnek majd a szállodákba és az éttermekbe. Ezenkívül állami segítséget is kaptak a túlélésre.

Flesch Tamás úgy érzi, az infláció miatt a jövőben kevesebb lesz a vendég, az emberek könnyebben lemondanak a nyaralásról, az utazásról, ha a rezsijük az eddiginél sokkal magasabb lesz.

Megkongatott vészharang

Már az ágazatban is megjelentek az első megemelkedett rezsiszámlák. Flesch Tamás elmondta, az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesülnek néhányan. Példaként egy 150 szobás szállodát említett, aminek a rezsiköltsége eddig havonta 12-15 millió forint volt, ez mostantól 150 milliós tétel lesz, amit sokan nem fognak tudni kigazdálkodni.

Az éttermek üzemeltetési költségei is az egekbe emelkednek, sokan fogják emiatt lehúzni a rolót, hiszen a koronavírus-járvány ideje alatt a legtöbben felélték a tartalékaikat, és az iszonyatosan megemelkedett rezsiköltségeket nem fogják tudni ráterhelni a vendégekre.

Jelenleg 300-350 ezer ember dolgozik a turizmusban és a vendéglátásban Magyarországon, közülük sokan veszíthetik el a munkájukat. Flesch Tamás azt is elmondta, több javaslatot tettek le az asztalra, hogy a kormány miként tudna segíteni az ágazaton, de hozzátette, eddig nem látja a segítő szándékot.