Az Európai Bizottság megkerülné Magyarországot a minimumadó ügyében?

32C39JC-highres
2022.09.08. 10:35
Magyarország megkerülésével, úgynevezett megerősített együttműködési megállapodással vinné végbe az Európai Unió a globális minimumadó tervét. A kezdeményezést a pénzügyminiszterek jövő havi, luxembourgi találkozóján mutathatják be.

A tagországok kormányaihoz fordul az Európai Bizottság, hogy támogatnák-e, hogy az unió Magyarországot megkerülve valósítsa meg a 15 százalékos globális minimumadót. Mindezt egy úgynevezett megerősített együttműködési megállapodással vinné végbe – írja a Politico.

A megerősített együttműködés lehetővé tenné, hogy az intézkedést támogató tagállamok az egyhangúság elérése nélkül haladhassanak előre. Az adótörvény-tervezeteknek ugyanis egyhangúságra van szükségük ahhoz, hogy átjussanak a törvényhozáson, ezért egyetlen tagállam ellenkezése vétónak számít.

Egy illetékes tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a pénzügyminiszterek luxembourgi havi Ecofin-értekezletén már be is mutathatják a megerősített együttműködésre vonatkozó kezdeményezést. 

A beszámoló szerint Brüsszelnek kínos, hogy Magyarország az egyedüli ellenzője a globális minimumadónak, mivel az uniós intézmények abban reménykedtek, hogy gyorsan végrehajtják a kezdeményezést, és ezzel ösztönzőként hatnak 130 országban, amelyek szintén támogatták a megállapodást. 

A lap értesülései szerint Franciaország és Németország már korábban is támogatta a stratégiát, a kisebb országok azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ez felbátoríthatja a bizottságot, hogy a jövőben is a megerősített együttműködéssel kerülje meg őket, ha egyhangú döntést igénylő kérdésekről döntenek.

(Borítókép: Európai Parlament plenáris ülése 2022. június 8-án Strasbourgban, Kelet-Franciaországban. Fotó: Frederick Florin / AFP)