Holoda Attila: Nem az idei tél lesz az igazán rossz, hanem a következő

04
2022.09.10. 21:54
Nem az idei télen lehet gázellátási problémák, hanem a következőn – ezt mondta az energiaválságról Holoda Attila energiapiaci szakértő a g7.hu podcastműsorában. Az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója mindeközben azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország is rá van szorulva a gázexportra, és a gázfegyver alkalmazásával egy súlyos stratégiai hibát követhettek el hosszú távon.

A szakértő azt mondta: idén télen gázhiánytól még nem kell tartani, mivel a tárolókban az idei tél átvészelésére már van elég gáz. „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő” – fogalmazott Holoda Attila.

Azt is kifejtette, hogy az idén télen a magas árak fognak problémát jelenteni. Emiatt sok vállalkozás nehéz helyzetbe fog kerülni, és lesznek olyan piaci szereplők, akik nem fogják tudni mindezt kigazdálkodni. Hozzátette: 

Nagyon sokan lesznek közöttük olyanok is, akik vagy felfüggesztik a tevékenységüket, vagy egyenesen csődbe fognak kerülni. 

Holoda Attila szerint az orosz vezetés mindent megtesz azért, hogy az árak ne essenek vissza. „Valószínűleg az oroszok bejelentései az ár visszatornázását célozzák leginkább” – mondta a szakértő arra utalva, hogy az utóbbi napokban valamelyest csökkent a gáz ára a hetekig tartó növekedés után.

A szakértő mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország is rá van szorulva arra, hogy Európa gázt vásároljon tőle. Kínába ugyanis csak az európai gázimport nagyjából negyedét tudják eladni egy újabb vezeték építése nélkül, „és ne felejtsük el, hogy a közelmúltban építettek egy vezetéket, ami Magyarországot a déli oldalról éri el, megépítették az Északi Áramlat 1-et és 2-t”.

Ezek önmagukban akkora beruházások, mint mondjuk Paks 2. És ennek azért meg kellene térülnie

– fogalmazott Holoda Attila a g7.hu podcastjében.

Stratégiai hibát vétettek az oroszok? 

A szakértő szerint az orosz stratégia a gázszállítás leállításával a szankciók enyhítését célozza, a lakosság körében pedig igyekeznek azt a reményt gerjeszteni, hogy ebben az esetben „minden bajunk elhárulna, és olcsó lenne a gáz”. De szerinte ebben az esetben sem lenne olcsó a gáz, mivel Oroszország ebben nem érdekelt, ráadásul az orosz vezetés egy stratégiai hibát is vétett a gázfegyver használatával.

Ezáltal ugyanis arra késztették Európát, hogy más, az orosz gázt helyettesítő alternatívákat keressenek. „Ha valaki egyszer leszokott a földgázról, és villamos vagy geotermikus energiával kezd fűteni, az már nem fog visszatérni a földgázhoz, így Oroszország tartósan el fogja veszíteni a piacát – mondta a szakértő, utalva arra, hogy már most is jóval kevesebb földgázt fogyaszt Európa, mint korábban.

„Én azt gondolom, hogy már 2023-ban úgy fogunk nekifutni a télnek, hogy az európai gázfelhasználás meg sem közelíti azt a nagyjából 480-500 milliárd köbmétert, mint amit korábban” – tette hozzá a szakértő, utalva arra, hogy a mostani válság egyben egy lehetőséget is jelent a kontinensnek, és ezzel véget is érhet a gázkorszak.

Ez a mostani helyzet olyan nagy lökést fog adni a fejlesztéseknek, beleértve az energiatárolást és az új energiahordozók bevetését, ami miatt tíz év múlva már lehet, hogy csak mosolyogni fogunk az oroszok gázháborúján

– fogalmazott Holoda Attila. 

(Borítókép: Holoda Attila. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)