A holland tulipánokat is eltüntetheti az energiaválság

2022.09.11. 12:25
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár Magyarországra is költözhet.

Hollandia az üvegházaknak köszönhetően az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre. A 8 milliárd eurós ipar alapját eddig az olcsó gáz adta, most azonban olyan válsággal néz szembe az ország, amely felgyorsítja a más energiaforrásokra történő átállást, eközben viszont számos vállalkozás csődöt jelenthet − írta meg a Privátbankár.

Miután Putyin korlátozza a gázszállítást az Ukrajna elleni invázió miatt bevezetett nyugati szankciókra válaszul, az európai árak az egy évvel ezelőtti szint több mint huszonötszörösére emelkedtek.

A Glastuinbouw Nederland iparági csoport szerint 3000 tagjának akár 40 százaléka is pénzügyi nehézségekkel küzd. Ez azt jelentheti, hogy kevesebb szezonon kívüli gyümölcsöt, zöldséget és virágot árulnak majd az európai szupermarketekben, és a termelés melegebb országokba, például Spanyolországba, Marokkóba és Kenyába költözik.

A holland üvegházi növénytermesztés felfutása a groningeni gázmező öröksége, amely évtizedekig Európa legnagyobb gázmezője volt, mígnem a 2010-es években a termelést az általa kiváltott földrengések miatt leállították.

Üvegházaikat a hollandok gázzal, míg a lengyel termelők szénnel fűtik, melynek ára szintén sokszorosára emelkedett. Mindez helyzetbe hozhat egyes magyar termelőket: számos, hajtatott zöldségeket termesztő kertészet akár komoly versenyelőnyhöz is juthat a nemzetközi piacokon, itthon ugyanis jelentős részben geotermikus energiával, termálkúttal fűtik a hajtatott zöldségek melegházait.