A görög kormány is támogatja a rezsicsökkentést pluszpénzekkel

2022.09.21. 18:31
A görög kormány bejelentette, hogy fedezné a háztartások rezsiköltség-növekedésének jelentős részét.

A görög kormány azt tervezi, hogy októbertől a háztartások rezsiköltség-növekedésének jelentős részét kompenzálja, a kiadások fedezésére 1,1 milliárd eurót irányzott elő – írta honlapján a Kathimerini görög napilap.

A kiadások fedezésére előirányzott 1,1 milliárd euróból mindössze 100 millió származik a költségvetésből, a többit az energiaszektorra kivetett extraadókból teremti elő az athéni kormány. Görögország májusban döntött úgy, hogy megadóztatja az energiavállalatok extraprofitját, így minden cég köteles 90 százalékos adót fizetni a tavalyi év átlagát meghaladó nyereségtöbblete után.

A lépcsőzetes kialakítású áramtámogatás a havi legfeljebb 500 kilowattóra energiát fogyasztók esetében elérheti a megawattóránkénti 436 eurót, ami a költségnövekedés 90 százalékát fedezi – mondta Kosztasz Szkrekasz görög energiaügyi miniszter. Ebbe a legalacsonyabb kategóriába tartozik a görög háztartások 90 százaléka.

A havi 500 kilowattóránál többet fogyasztókat eközben spórolásra ösztönzik: azok, akik átlagfogyasztásukat 15 százalékkal csökkentik a tavalyi év megfelelő időszakához képest, megawattóránként 50 euróval több támogatást kapnak. A havi 501–1000 kilowattórát fogyasztók esetében az infláció 80, míg az 1000 kilowattóra fölött fogyasztók esetében 70 százalékát fedezi az állam. 

A földgáz esetében az állam az áremelkedés 50 százalékát kompenzálja.  • Tippek
  • Lakáshitel