A magyarok újabb kedvence lehet luxusétel

shutterstock 776467099
2022.10.02. 11:02 Módosítva: 2022.10.02. 11:03
A madarak, valamint az energia árának a növekedése miatt jóformán luxusétel lesz idén a Márton-napi sült liba – írja a Kronen Zeitung.

Az osztrák lapnak a libasült várható áráról nyilatkozott Mario Pulker gasztronómiai szakértő, aki azt mondta: idén akár a tavalyi árhoz képest a duplájába is kerülhet a Márton-napi libasült. A Kronen Zeitung szerint mindez részben azzal magyarázható, hogy

Magyarországon a baromfi ára a duplájára nőtt az utóbbi egy évben. 

Az osztrák lap szerint a magyar áremelkedés több okra vezethető vissza: egyrészt a madárinfluenza is jelentős veszteségeket okozott az állományban – mivel rengeteg madarat le kellett vágni a nyáron a betegség miatt –, másrészt pedig a takarmány- és az energiaárak növekedése is emelte a gazdák költségeit.

A Kronen Zeitung szerint az osztrák libaszövetség (Weidegans) elnöke, Heidi Hebesberger mindemellett hevesen cáfolta, hogy kétszeresére fog  nőni a libasült ára – azt állítva, hogy a szövetség gazdái nem fognak a magyarhoz hasonló mértékben árat emelni –, de a cikkből kiderül, hogy nem csak a madarak árának növekedése miatt lehet drágább idén a libasült. Szerepe lehet benne még annak is, hogy 

a sütéshez használt áram költsége is a 11-szeresére emelkedett tavalyhoz képest.

Az osztrák lapnak nyilatkozó gasztroszakértő emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a körethez használt alapanyagok ára is jelentősen emelkedett az utóbbi egy évben. A Kronen Zeitung szerint mindezek miatt arra lehet számítani, hogy a vendégeknek jóval több mint 30 eurót (körülbelül 12 700 forint) kell fizetniük majd egy libasültért az osztrák vendéglátóhelyeken. Hozzátették: sok vendéglátós attól tart, hogy ezt az árat a vendégek már inkább nem akarják kifizetni.

(Borítókép: Shutterstock)