Újabb változás a Paksi Atomerőműnél

D MTI20210913002
2022.10.06. 15:14
Rendben lezajlott a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár.

Mint ismeretes, a Paksi Atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés csaknem felét adja, ezzel kiemelt stratégiai szerepet játszik a hazai áramellátásban és a külföldi kitettség mérséklésében. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a létesítmény nélkülözhetetlen a rezsicsökkentés fenntartásában, valamint a klímasemlegességi célok elérésében.

Az erőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása augusztus elején kezdődött, amelynek része volt többek között a reaktortartály és a fő berendezések ciklikus vizsgálata. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos valamennyi tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal felügyelte.

A visszaindítás szerdán megkezdődött, így ismét üzemel AZ ATOMERŐMŰ MIND A NÉGY BLOKKJA.

A Paksi Atomerőműben rendelkezésre áll az előírásoknak megfelelő üzemanyag-tartalék, az üzemanyag szállítása a terveknek megfelelően történik – derült ki a minisztérium közleményéből.

(Borítókép: A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)