Ragályos: már a szomszédban is jön az extraprofitadó

GettyImages-1241856702
2022.10.06. 19:49
A cseh pénzügyminisztérium extraprofitadó bevezetését javasolta az energia- és bankszektorban – számol be a hírről a Reuters.

A cseh pénzügyminisztérium csütörtökön azt javasolta, hogy 2023–2025-re 60 százalékos adót vessenek ki az extraprofitra az energiaszektorban és a bankrendszerre – közölte Zbynek Stanjura miniszter.

Stanjura sajtótájékoztatón elmondta: az adó csak jövőre mintegy 85 milliárd korona (1469 milliárd forint) bevételt hozna, és a villamos energia és a gáz termelésére, elosztására és kereskedelmére, valamint a fosszilis tüzelőanyagok bányászatára, olajfeldolgozására és az üzemanyagok nagykereskedelmére vonatkozna – foglalta össze a Portfolió.

Elsőként Magyarországon kezdték el

Mint ismeretes, az Index is beszámolt arról, hogy pénteken, az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán döntést hoztak három, az energiaválság kezelését szolgáló lépésről. A mostani tanácskozás azonban ennél sikeresebbnek bizonyult, ugyanis a soros elnökséget betöltő Csehország a Twitteren bejelentette, hogy három kérdésről is megállapodtak, és elfogadták

  • az áramfogyasztás kötelező csökkentéséről szóló javaslatot,
  • a nagy profitot termelő áramszolgáltatók bevételének maximálását, 
  • valamint a fosszilis üzemanyagot termelő energiavállalatok megadóztatását is.

Így lassan leszögezhető, hogy EU-szerte bevett szokás lesz, amit Magyarországon Európában legelőször Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentett be.

(Borítókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)  • Hírek
  • Hitelkártya