Újra teljes kapacitással üzemel a Magyarországot is ellátó OMV-olajfinomító

GettyImages-493569636
2022.10.07. 13:05
Több hónapos leállás után újfent teljes kapacitással üzemel az OMV osztrák olajipari konszern schwechati olajfinomítója, melyet a vállalat jelentett be hivatalos közleményében.

Ismét teljes kapacitással működik az OMV schwechati olajfinomítója, amit az osztrák olajipari konszern jelentett be saját honlapján – számolt be az MTI.

A közlemény szerint az OMV továbbra is üzemben tartja a javítások ideje alatt a schwechati finomító kieső termelési kapacitásának a pótlására hivatott alternatív ellátórendszert, ameddig az szükséges.

Hozzáteszik, hogy ezzel a piacok megbízhatóan elláthatók maradnak, és a készletek is gyorsabban feltölthetők lesznek.

A javítás rendkívüli esemény nélkül befejeződött, és az OMV schwechati finomítója által kiszolgált piacok megbízhatóan ellátottak

– mondta Alfred Stern, az OMV igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója.

A vállalat vezetője egyúttal köszönetet mondott az osztrák, valamint a szlovákiai és magyarországi illetékes hatóságoknak is, amiért segítettek áthidalni a szűk keresztmetszetet a kötelező biztonsági tartalék egy részének felszabadításával, egyúttal stabilan tartva az ellátást.

Nem sikerült az újraindulás a karbantartás után

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az OMV schwechati olajfinomító üzemét még májusban állították le egy karbantartás miatt, újraindítani azonban már nem sikerült, így szinte teljesen leállt a termelés.

Az üzemben történt baleset Ausztriában és Magyarországon is veszélybe sodorta az üzemanyag-ellátást. A magyar kormány egy héttel az incidens után döntött a stratégiai üzemanyag-tárolók megnyitásáról, és ezenkívül – szükség esetén – további lépések megtételéről, amennyiben üzemanyaghiány lépne fel az országban. 

(Borítókép: Az OMV-olajfinomító tárolótartálya Ausztriában. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images)   • Tippek
  • Hírek