A szakszervezet szerint 350-400 ezer forintos fizetést kérnek a szemétszállítók

2022.10.10. 16:18
Hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000, amelynek elnöke a szemétszállításban dolgozók bérigényeiről is beszélt.

A rakodóknak 350 ezer, míg a sofőröknek négyszázezer forintos nettó alapbért kérnek a bértárgyalásokon a budapesti hulladékszállításban dolgozók – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000 elnöke, Király András.

A szakszervezeti elnök az MTI híradása szerint azt is elmondta, hogy garanciát kérnek a munkafeltételek biztosítására, valamint a kukásautók és a célgépek folyamatos karbantartására.

Király András hozzátette: a munkáltatóval megállapodtak abban, hogy január 15-ig, a bérmegállapodás aláírásának tervezett időpontjáig folyamatosan tárgyalnak a feltételek teljesítéséről.

A HVDSZ álláspontja szerint a jelenlegi rezsihelyzet és az infláció csak növelte az ágazatban évek óta meglévő nehézségeket.

Mára tarthatatlanná vált, hogy azok a dolgozók, akik egészségüket veszélyeztetve a Covid alatt is helytálltak, csupán 240-300 ezer forintot visznek haza

– fogalmazott Király András, aki egyúttal azt is megjegyezte: az általa vezetett szervezet kompromisszumkészséget szeretne mutatni a tárgyalásokon.

A szakszervezeti elnök arról is beszélt: büszkék arra, hogy mind a köztisztasági dolgozóknak, mind a 25 ezer főváros alkalmazottnak kiharcoltak kétszázezer forintnyi rezsikiegészítést.

Munkabeszüntetés, megállapodás

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődöttEmiatt Budapesten és egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A cég vezetése a történtek után folyamatosan tárgyalt a sztrájkolókkal, míg csütörtök este létrejött a megállapodás, amelynek főbb elemei a következők:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 000 Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
  • A Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és -szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Karácsony Gergely főpolgármester bejegyzésében azt írta, hogy a megállapodásnak köszönhetően újraindult Budapesten a szemétszállítás. 

Az egyezség szerint „Budapest a lehetőségeihez mérten segíti a hulladékszállításban dolgozó munkatársait  az áremelkedések és a rezsiköltségek növekedése miatti megélhetési gondok enyhítésében, ők pedig felveszik a munkát, és mindent elkövetnek a felhalmozott lemaradás mielőbbi bepótlása érdekében”.