Még a rezsiárak sem tudják eltántorítani a Nemzetközi Valutaalapot

GettyImages-1176406076
2022.10.11. 15:51
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közölt friss előrejelzésében júliusi prognózisához hasonló idei globális gazdasági növekedéssel számol, de a jövő évre vonatkozó várakozását enyhén visszafogta.

Az IMF a globális hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékos növekedését jelzi 2022-re a World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában, amit szerintük jövőre lassuló, 2,7 százalékos bővülés követ majd.

Előző, júliusi prognózisához képest az IMF nem változtatott az idei globális növekedési várakozásán, a jövő évit azonban 0,2 százalékponttal rontotta.

A globális GDP tavaly hat százalékkal nőtt, ugyanakkor mostanra az IMF szerint gyülekeznek a viharfelhők, hiszen a globális gazdaság továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe, amelyeket három elhúzódó erős hatás alakít:

  1. az orosz invázió Ukrajnában,
  2. a tartós és egyre szélesedő inflációs nyomás okozta megélhetési válság,
  3. valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása.

Az IMF szerint 25 százalék az esélye annak, hogy idén a globális gazdaság növekedése két százalék alá lassul. A globális gazdaságnak közel egyharmada jövőre zsugorodik majd, míg a három legnagyobb gazdaság – az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína – továbbra is gyengén szerepel.

A jelentés szerint a neheze még hátravan: sokaknak 2023 a recessziót hozza.

Az IMF szerint továbbra is erőteljesen destabilizálja a globális gazdaságot az Ukrajna elleni orosz invázió, amely energiaválsághoz vezetett Európában, ez pedig jelentősen megemelte a megélhetési költségeket és visszafogja a gazdasági aktivitást, továbbá a konfliktus megemelte az élelmiszerárakat a világpiacon.

A valutaalap szerint számos feltörekvő piac esetében az erős dollár komoly kihívásokat okoz – a dollár jelenleg a kétezres évek kezdete óta a legmagasabb szinten van. Az IMF jelentése szerint az energia- és az élelmiszerválság miatt, amely párosul a szélsőséges nyári hőmérsékletekkel, szerintük olyan további intézkedésekre van szükség, amelyek képesek elhárítani a katasztrofális éghajlatváltozást.

Kedden ismertetett prognózisában az IMF a fejlett gazdaságokra a tavalyi 5,2 százalékos növekedés után az idei évre 2,4 százalékos GDP-növekedést jelez, 0,1 százalékponttal kisebbet a júliusban becsültnél. A jövő évi növekedés várhatóan 1,1 százalékos lesz, 0,3 százalékponttal mérsékeltebb a júliusban vártnál.

Javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését az IMF: 3,7 százalék helyett 5,7 százalékos növekedés várnak Magyarországon idén, jövőre pedig a háborús válság ellenére is 1,8 százalékos gazdasági növeledésre számít a Valutaalap Magyarországon – tájékoztatott erről Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Nemzetközi kitekintés

Az Egyesült Államokban a tavalyi 5,7 százalékos növekedés után idén 1,6 százalékos lehet a GDP-növekedés – ez 0,7 százalékponttal kisebb a júliusban jelzettnél. 2023-ban egyszázalékos növekedés várható – ez megegyezik a korábbi prognózissal. Az euróövezetben a tavalyi 5,2 százalék után idén 3,1 százalék lehet a GDP-növekedés – ez 0,5 százalékponttal nagyobb a júliusban becsültnél. 2023-ban 0,5 százalékos növekedés következhet – ez 0,7 százalékponttal alacsonyabb a júliusban jelzettnél. 

A németországi GDP-növekedés a tavalyi 2,6 százalék után idén 1,5 százalék lesz – ez 0,3 százalékponttal magasabb a júliusban becsültnél. Az IMF szerint a német GDP jövőre 0,3 százalékkal csökken, míg a júliusi előrejelzés 0,8 százalékos növekedést valószínűsített 2023-ra. Kínában a tavalyi 8,1 százalékos GDP-növekedés után idén 3,2 százalékos, jövőre 4,4 százalékos növekedést vár az IMF – az idei évit 0,1 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal rontotta.

Inflációs előrejelzését minden régióra vonatkozóan emelte.

A fejlett régiókban az idén 7,2 százalékos, jövőre 4,4 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, az idei 0,6 százalékponttal, a jövő évi 1,1 százalékponttal magasabb a júliusi prognózisnál.

A fejlődő régiókban idén 0,4 százalékponttal magasabb, 9,9 százalékos, jövőre pedig 0,8 százalékponttal magasabb, 8,1 százalékos infláció várható. A globális infláció a tavalyi 4,7 százalék után idén 8,8 százalék, jövőre 6,5 százalék lesz, a júliusi becsléshez képest az ideit 0,5 százalékponttal, a jövő évit 0,8 százalékponttal felfelé módosították – ahogy azt az MTI összegezte.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)