Energiaválság: a szomszédban államosíthatják az áramszolgáltatókat

GettyImages-1203605599
2022.10.11. 13:11
Paradox képet fest a szlovák energiapiac. A belföldi energiatermelés aránya magas, a rezsicsökkentésre mégis korlátozott lehetősége van a kormánynak, mivel az áramszolgáltatók 70 százaléka külföldi kézben van. A szlovák kormányfő gazdasági összeomlástól tart, ezért belengette az áramszolgáltatók államosításának lehetőségét.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szeptember 27-én kijelentette, hogy az emelkedő villamosenergia-árak miatt országát gazdasági „összeomlás” veszélye fenyegeti. A kormányfő szerint

amennyiben Szlovákia nem kap több milliárd eurós támogatást az Európai Uniótól, akkor sor kerülhet az ország áramellátását biztosító vállalatok államosítására.

Ugyan a szlovákiai energiatermelés 95 százaléka belföldi előállítású, azonban az ország villamosenergia-rendszerének túlnyomó része, egészen pontosan 70 százaléka külföldi tulajdonban van. Éppen ezért egy átfogó rezsicsökkentésre sem kerülhetett sor – áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány honlapján közzétett elemzésben.

A szlovákok is elutasítják az embargót

A szlovák energiamixben, azaz a megtermelt energia összetételében az atomenergia részesedése 52, a fosszilis energiahordozók aránya (földgáz, szén) 20, míg a vízi erőművek 15 és a megújulók további 8 százalékot tesznek ki. Fontos tényező, hogy

a szlovák földgáz 87 százaléka és a kőolaj kétharmada Oroszországból érkezett 2021-ben.

Emiatt Magyarország és Csehország mellett Szlovákia is elutasította az Oroszországgal szembeni szankciócsomagot, amely a vezetéken érkező kőolajra vonatkozó embargót tartalmazta.

Több forrásból jöhet gáz

A következő években Szlovákia – Magyarországhoz hasonlóan – egyre több forrásból kaphatja a földgázt. Ennek fontos eleme, hogy a Norvégiából Lengyelországba érkező LNG (cseppfolyós földgáz) eljuthat Szlovákiába is az újonnan elkészülő lengyel–szlovák interkonnektor vezetéken keresztül. A gáz esetében kiemelkednek a szlovákiai tárolási kapacitások, ami a felhasználás arányában a harmadik legnagyobb az Európai Unióban. Az éves gázfelhasználás 81,4 százalékát képes eltárolni. A tárolók töltöttsége 2022. október elején már elérte a 85 százalékos szintet.

Ez azt jelenti, hogy Szlovákia földrajzi adottságai kedvezőek az energiaellátás szempontjából, a vízi erőművek nagyfokú önállóságot képesek biztosítani az ország számára. Emellett fontos az atomenergia jelentős súlya. Szlovákia is azon országok közé tartozott, Magyarország és Franciaország mellett, amelyek az atomenergia tisztaenergiaként való elismerését szorgalmazta, és amely javaslatot az Európai Unió 2022 nyarán el is fogadott.

(Borítókép: Oleksandr Rupeta / NurPhoto / Getty Images)