Hiába lesz olcsóbb péntektől a benzin, még így is literenként 700 forint a piaci átlagár

DSC0515
2022.10.20. 08:47
Olcsóbb lesz péntektől a benzin literenkénti átlagára, a gázolajé ugyanakkor nem módosul. Egy nemrégiben megjelent közvélemény-kutatás szerint a magyar emberek közül többen is kevesebbet autóznának hatósági ár nélkül.

Bruttó 6 forinttal csökken péntektől a 95-ös benzin literenkénti átlagára, a gázolajé ugyanakkor már nem változik a héten – írja a holtankoljak.hu. A portál közlése szerint a piaci átlagárak emiatt az alábbiak szerint alakulnak a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 699 forint/liter,
  • gázolaj: 851 forint/liter.

Legutóbb szerdán változott az üzemanyag ára, akkor annak ellenére, hogy a forint jelentős erősödést produkált a dollárral szemben, illetve a Brent olaj hordónkénti ára is csökkent.

A magyarok többsége kevesebbet autózna

A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített 2022 augusztusában a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív, online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán az üzemanyagársapkáról, az üzemanyagellátás bizonytalanságairól, valamint a tankolási szokások ezzel összefüggő változásairól.

Azoktól, akik maguk intézik az autó tankolását, megtudtuk, hogy az aktív korú magyar autósok 7 százaléka hetente többször tankol, 19 százalékuk hetente egyszer, 41 százalék két-három hetente, 28 százalék havonta egyszer, 4 százalék pedig ennél is ritkábban.

EGY 18–64 ÉV KÖZÖTTI MAGYAR AUTÓS ÁTLAGOSAN HAVONTA HÁROMSZOR LÁTOGAT EL BENZINKÚTHOZ.

Arról, hogy a magyar kormány 2021. november 15-tól kezdve 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj árát a magánfelhasználók számára, az aktív korú magyarok 93 százaléka hallott. Azok, akik nem hallottak a „benzinársapkáról”, szinte valamennyien olyan háztartásban élnek, ahol nincs autó.

A BENZINÁRSTOP BEVEZETÉSE NEM VÁLTOZTATTA MEG JELENTŐSEN A TANKOLÁSI SZOKÁSOKAT.

Az autósok 73 százaléka nagyjából ugyanolyan gyakran tankol, mint a rendelkezés bevezetése előtt, 13 százalékuk gyakrabban, ugyancsak 13 százalék viszont ritkábban tankol, mint korábban.

Az egy-egy tankolás alkalmával vásárolt üzemanyag mennyisége sem változott lényegesen: az autósok 80 százaléka saját beszámolója alapján ugyanannyi üzemanyagot vásárol egy-egy tankolás alkalmával, mint a benzinárstop előtti időszakban, 6 százalékuk többet, 14 százalékuk pedig kevesebbet.

Az autóval rendelkezők 65 százaléka azt mondja, hogy ha piaci áron kellene üzemanyagot vásárolnia, valószínűleg kevesebbet autózna, mint most. Az autósok 30 százaléka azonban nem változtatna autóhasználati szokásain akkor sem, ha piaci árat kellene fizetnie az üzemanyagért.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)