Jelentősen csökken a földgáz ára, megérezheti a pénztárcánk

2022.11.03. 15:24
Az egyik legnagyobb befektetési bankház, a Goldman Sachs előrejelzése szerint az európai határidős földgázárak harminc százalékkal csökkenhetnek a következő hónapokban. Amennyiben tartósan esnek a tőzsdei árak, azt a magyarok pénztárcája is megérezheti.

Az elkövetkező hónapokban harmincszázalékos árcsökkenést jósol a bankház az európai földgázárakra. Az irányadó holland tőzsdén (TTF) látszik a földgázárak fő európai referenciaértéke, amely kedden megawattóránként 120 euró körül mozgott.

A Goldman Sachs azonban arra számít, hogy ez a referenciaérték 2023 első negyedévében megawattóránként 85 euróra csökken – áll a múlt héten közzétett kutatásban a CNBC szerint.

A héten kijött szállítási költség száz euró alá is süllyedt.

Ez jelentős változást jelez előre az augusztusban látott szintekhez képest. Akkor Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő, az európai energiaellátásra nehezedő nyomás történelmi számokra – megawattóránként 340 euró fölé – emelte az árakat.

A gázárak közelmúltbeli mérséklődése több tényezőnek köszönhető:

  • Az európai gáztárolók alapvetően megteltek az idei téli szezonra,
  • az őszi hőmérséklet a vártnál enyhébb volt, ami késleltette a nagy felhasználás hideg időszakát,
  • és túlkínálat van cseppfolyósított földgázból (LNG).

A legutóbbi jelentések szerint mintegy hatvan hajó várakozik arra, hogy Európában kirakja LNG-rakományát. E szállítmányok egy részét a nyár folyamán vásárolták meg, és csak most érkeznek, amikor a tárolók feltöltődtek, és kapacitáshiányhoz közelítenek.

A Gas Infrastructure Europe ágazati csoport által összeállított legfrissebb adatok szerint az európai tárolók szintje 94 százalékon áll.