Az amerikai kormány szerint Európa nyerészkedik a földgázárakon

2022-10-26T122312Z 1541320408 RC2Z8X9P92JA RTRMADP 3 PETROCHINA-
2022.11.08. 13:40
Most az történik, hogy azok az európai vállalatok, amelyek hosszú távú szerződéseket kötnek az amerikai LNG-termelőkkel, felértékelik a jegyzéseket – mondta Brad Crabtree, az amerikai energiaügyi minisztérium helyettes államtitkára, aki szerint ezek a cégek az európai piacon keresik meg így az extraprofitjukat.

Az amerikai kormány szerint az európai energiaipari vállalatok az igazi nyertesei a cseppfolyósított földgáz (LNG) transzatlanti kereskedelmének. Így reagált a Biden-kormány arra a kritikára, amely azzal vádolta Amerikát, hogy nyerészkednek, miközben Európa alternatív útvonalakat keres az orosz gáz helyettesítésére.

Az amerikai és az európai gázárak közötti szakadék az amerikai gázt vásárló és Európába értékesítő vállalatok számára idén óriási nyereséget hozott. Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy a „kettős mérce” méltatlan, és „szuperprofitot” eredményez az amerikai és norvégiai energiatermelők számára – mindketten jelentősen növelték az Európába irányuló gázáramlást az orosz–ukrán háború óta. A francia államfő korábban úgy nyilatkozott, hogy Európa az amerikai ár négyszereséért vásárol LNG-t az Egyesült Államoktól.

Európai cégek nyerészkednek

Kedden Brad Crabtree, az amerikai energiaügyi minisztérium helyettes államtitkára azonban úgy reagált, hogy az amerikai és az európai árak közötti különbségekből az európai felvásárlók profitálnak, nem pedig az amerikai termelők.

Most az történik, hogy azok a vállalatok, amelyek hosszú távú szerződéseket kötnek az amerikai LNG-termelőkkel, felértékelik a jegyzéseket, és az európai piacon keresik ezt az árrést

mondta a Financial Timesnak az amerikai helyettes államtitkár, aki hozzátette: nem az amerikai LNG-vállalatokról van szó, hanem alapvetően az európai központú nemzetközi olajvállalatokról és kereskedőkről. A legnagyobb európai energiaipari nagyvállalatokra és nyersanyag-kereskedőkre gondolt, és szerinte a BP, a Shell, a Glencore és a Vitol mind hosszú távú megállapodásokat kötöttek az amerikai LNG-termelőkkel.

A BP a múlt héten 8,2 milliárd dolláros nyereségről számolt be, és „kivételes” nyereséget könyvelhetett el gázkereskedelmi és marketingüzletágában. A Shell, amely a világ legnagyobb LNG-kereskedője, az év első kilenc hónapjában több mint 30 milliárd dolláros nyereségről számolt be, amivel megdöntötte a 2008-ban felállított 31 milliárd dolláros éves nyereségrekordját.

Folyamatosan növelik a termelésüket

Az európai gázkereslet felborította a globális LNG-kereskedelmet, mivel az Egyesült Államok és más nagy exportőrök átirányították a szállítmányokat a kontinensre. Márciusban Joe Biden amerikai elnök megállapodást kötött Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnökkel az Európába irányuló amerikai gázszállítások növeléséről. A megállapodás szerint 2030-ig pedig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat. Szemben a korábbi orosz szállításokkal, amelyek 150 milliárd köbmétert tettek ki éves szinten.

A legnagyobb amerikai LNG-exportőr szerint a texasi és louisianai telephelyéről érkező szállítmányok mintegy 70 százaléka Európába irányult

– 2021-ben ez az arány nagyjából 30 százalék volt. Az amerikai energiaügyi minisztérium helyettes államtitkára szerint az Egyesült Államok „teljesen elkötelezett” amellett, hogy segítsen Európának ellátási igényeinek kielégítésében „olyan áron, amely megfizethető a kontinens számára”.

Ezért különösen aggasztó számunkra, hogy az európai vitát úgy állítják be, mintha valamilyen módon mi irányítanánk az LNG-nk árrését, mert ez nem így van

– fogalmazott a kormányzati tisztségviselő. Az Egyesült Államok Katarral versenyez a világ legnagyobb LNG-exportőri címért, és a következő évtizedben jelentősen növelni kívánja kínálatát.

(Borítókép: Cseppfolyósított földgáz Kínában. Fotó: China Stringer Network / Reuters)