Energiakereskedő céggel erősít a Mészáros Csoport

2022.11.09. 11:41
A Mészáros Csoporthoz tartozó termelővállalatok kiszámítható és stabil energiaellátásának érdekében sikeresen zárult az energiakereskedelemmel és innovatív beruházásokkal foglalkozó Central Energy Trade Kft. akvizíciója. A vállalatcsoporthoz csatlakozó társaságnak kizárólag a cégcsoportos ügyfelek kiszolgálása lesz a feladata – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Mészáros Csoport.

Az orosz–ukrán háború következtében kialakult energiaválság következtében drasztikusan megemelkedtek a villamosenergia- és földgázárak. Az ehhez kapcsolódó finanszírozási nehézségek miatt csökken a piacon aktív energiakereskedők száma és egyre nagyobbak az energiához jutás költségei, ami a vállalatcsoportba tartozó cégek biztonságos, eredményes működését is veszélyeztetheti már. Ezért a felelős vállalatirányítás jegyében a cégcsoport az energiatakarékossági intézkedések bevezetése mellett döntött az energiakereskedelemmel foglalkozó Central Energy Trade Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásáról. A CET Kft. rendelkezik érvényes villamosenergia- és gázkereskedelemre vonatkozó engedéllyel, így biztosabbá válik a cégcsoporthoz tartozó vállalatok energiaellátása.

A csoport termelő vállalatainak éves energiaigénye megközelíti a 1,5 millió megawattórát.

A Central Energy Trade Kft. rövid távon a társaságcsoport saját vállalatainak villamosenergia-ellátásában kíván jelentős szerepet vállalni, majd ennek sikere függvényében tervezi a továbblépést a földgáz-kereskedelem irányába.

A CET Kft. akvizíciójával tovább bővül és erősödik a vállalatcsoport energetikai portfóliója, amelynek alappillérei a gáz- és áramelosztó társaságok (Opus Tigáz Zrt., Opus Titász Zrt.) valamint az energiafüggetlenség irányába ható napelemparkok (Bükkábrányi Energiapark, Halmajugrai Energiapark) is.

A Mészáros Csoport a magyar gazdaság egyik legtőkeerősebb és legnagyobb szereplőjeként a nemzetgazdaság számos stratégiai ágazatában jelen van, az energiaszektor mellett az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban, valamint a bankszektorban és a turisztikában.

A csoporthoz jelenleg több mint 300 cég tartozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az ország gazdasági teljesítményének növeléséhez. A befektetések során döntő szempont a többségi tulajdon, így az irányítási jog megszerzése is, hosszú távon stabil működést biztosítva ezzel a cégek számára. Mindemellett a cégcsoport olyan egyedülálló szinergiákat kínál, amelyek révén tovább növelhető a tagvállalatok eredményessége, hatékonysága.