Döntött az Igazságügyi Minisztérium, haladékot kapnak a kereskedők

GettyImages-1242799374
2022.11.10. 17:07
November 14-ig csak önhibán kívül szankcionálják a hatósági árra vonatkozószabályok megsértését.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a megszokott csütörtöki helyett ezúttal szerdán tartott Kormányinfót, amelyet rögtön a legfontosabb bejelentéssel kezdtek: hatósági áras lesz a friss tyúktojás és burgonya is. 

A rendelet szerda késő este a Magyar Közlönyben is megjelent, ami csütörtöktől már életbe is lép, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint azonban az üzletek erre nem tudnak felkészülni.

Csütörtöktől lép életbe az újabb élelmiszerekre vonatkozó árstop, ami ezúttal a tojásra és az étkezési burgonyára terjed ki. A szerdai Kormányinfót követően a rendelet késő este a Magyar Közlönyben is megjelent, ami szerint az üzleteknek csütörtökön már nyitáskor a hatósági áron kellene árulnia az újabb ársapkás élelmiszereket.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni egy éjszaka alatt, mivel a rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek.

Az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővült:

  •  tojás,
  • étkezési burgonya,
  • liszt,
  • napraforgóolaj,
  • sertéshús,
  • csirkehús,
  • 2,8 százalékos tej és
  • kristálycukor.

Nem tudják időben átárazni

A kereskedők egy része joggal tarthatott attól, ilyen rövid idő alatt nem tudják átárazni a hatósági áras termékek közé került burgonyát és tojást. Az Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a hatósági áras élelmiszerek körének kibővítésével szinte egyidejűleg a kereskedelmi szövetségtől olyan jelzések érkeztek, hogy a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szüksége az üzleteknek.

Mindezt figyelembe véve a fogyasztóvédelmi hatóság 

2022. november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben a kereskedő önhibájából nem árazta át az érintett termékeket.

A közleményben hozzáteszik, a türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket.

(Borítókép: Uwe Anspach / picture alliance / Getty Images)