Két órát sztrájkolt egy tanár, állítólag 33 ezer forintot vontak le a fizetéséből

2022.11.11. 14:31
„A sztrájktörvény szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidőre eltérő megállapodás hiányában a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg” – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azzal kapcsolatban, hogy egy tanárnak 33 ezer forintot vontak le a fizetéséből kétórányi sztrájkért.

Egy Pest megyei középiskola tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le a tankerület két óra sztrájk miatt. Nem egyedi eset, hogy a tankerületek többet vonnak le a sztrájkoló tanároktól, mint amit a törvény lehetővé tenne – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A Pest megyei pedagógus – akinek októberi fizetéséből levontak – már 25 éve van a pályán, matematikát és informatikát tanít középiskolában. Október 5-én részt vett egy tiltakozó akcióban. A tankerület felé két óra sztrájkot jelentett le. A bérpapírján azonban azt vette észre, hogy több mint 33 ezer forintot vont le a fizetéséből a Dunakeszi Tankerületi Központ. Panaszával a PDSZ-hez fordult.

Nem egyedi eset

A szakszervezethez több tanár is hasonló panasszal fordult. „A sztrájktörvény szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidőre eltérő megállapodás hiányában a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg” – ismertette Nagy Erzsébet, aki szerint néhány helyen van eltérő megállapodás, ami arról szól, hogy sztrájk miatt nem vonnak le pénzt a tanároktól.

Ahol ilyen nincs, ott csak a sztrájk miatt kiesett munkaidővel csökkentheti a munkaadó a fizetést.

Előfordult, hogy a lejelentett 1 óra 20 perc sztrájk helyett két órát vontak le a tanár fizetéséből. A hivatalos indoklás szerint a bérszámfejtő program nem képes perceket levonni.

Nagy Erzsébet szerint a már említett 33 ezres levonás olyan hatalmas összeg, amely sehogy sem jöhetett ki. Akkor sem, ha az egész napot levonták volna. A PDSZ ügyvivője szerint az is jogellenes, hogy a tanároknak küldött bérjegyzékek nem felelnek meg a Munka törvénykönyve előírásainak, amely szerint a munkavállaló számára egyértelműen jelölni kell a dokumentumban a különböző tételeket.

A Dunakeszi Tankerületi Központ közölte, téves az az állítás, miszerint a Dunakeszi Tankerületi Központ az egyik középiskolai tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le két óra sztrájk miatt.

Az érintett pedagógus október közepén jubileumi jutalomban részesült, és a Magyar Államkincstár a gyakorlatának megfelelően a pedagógus által nyilatkozott családi adókedvezményt a hónapban először kifizetésre kerülő összegben érvényesítette, így a havi bére az arra a hónapra már kifizetett adókedvezménnyel lett kevesebb

– közölték.