Megszólalt Varga Mihály a magyar GDP-növekedésről

2022.11.17. 12:38
Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán közölte, hogy Magyarország – Lengyelországgal együtt – annak ellenére is az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe jutott, hogy a helyreállítási forrásokat még nem kapta meg.

A pénzügyminiszter a KSH keddi adatközlésére hivatkozva megállapította: a magyar GDP-adat az ötödik legmagasabb volt az európai uniós országok között, a lengyel növekedés pedig a negyedik. Mindkét ország gazdasági teljesítménye jóval meghaladta a 2,4 százalékos uniós átlagot – derül ki a Varga Mihály által közzétett grafikonból.

A harmadik negyedévben a magyar bruttó hazai termék (GDP) szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 4,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Mint arról az Index is beszámolt, Magyarország bruttó hazai terméke 2022 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 4,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott KSH-adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. 2022 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki adatait – derült ki a KSH által közzétett adatokból.