Újabb európai nagyhatalom borulhat sötétségbe

BFALU20181216020
2022.11.19. 16:07
Tudom, hogy az EDF csapatai rendkívül aktívak, de fel kell készülnünk minden helyzetre, beleértve a célzott áramkimaradások lehetőségét is – fogalmazott Elisabeth Borne francia miniszterelnök annak kapcsán, hogy a kulcsfontosságú atomerőműveikből számtalan nem áll rendelkezésre.

Franciaország egykor Európa legnagyobb energiaexportőre volt, ám mára az európai energiaválság miatt tovább növekedhet a lemaradása. Az Electricite de France (EDF) nem tudta teljesíteni azt a tervét, hogy december közepéig újraindítja az atomerőműveinek a negyedét. A Bloomberg számításai szerint a közelmúltban elért eredmények nem tűnnek biztatónak. A hálózatot üzemeltető RTE pénteken arra figyelmeztetett: januárban növekedhet a hiány.

A francia állam irányítása alatt lévő közműszolgáltató az Egyesült Államokból és Kanadából kért segítséget, hogy ki tudja javítani az egy tucat atomerőművi blokknál keletkezett repedéseket, de az ütemterv már most jóval elmarad a néhány héttel ezelőtti várakozásoktól. Ez pedig azt jelenti, Franciaországnak az energiarendszere gerincét adó energiaforrás nélkül kell szembenéznie a téllel.

Tudom, hogy az EDF csapatai rendkívül aktívak, de fel kell készülnünk minden helyzetre, beleértve a célzott áramkimaradások lehetőségét is

– mondta Elisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán a parlamentben.

56 reaktorból 25 nem működött Franciaországban

Az atomerőművekkel kapcsolatos problémák sebezhetővé tették Franciaországot, amely jellemzően nukleáris energiára támaszkodik az energiaellátásában. A problémák annak ellenére keletkeztek, hogy az ország Németországnál kisebb mértékben van kitéve az orosz gázszállításoknak. 

A gazdasági károk mérséklése és a társadalmi zavargások megelőzése érdekében Emmanuel Macron francia elnök kormánya legalább 100 milliárd eurót (103 milliárd dollárt) különített el arra, hogy a jövő évig segítse a vállalkozásokat, a fogyasztókat és a hatóságokat az áram, a földgáz és a benzin árának emelkedése miatt.

A franciaországi nukleáris energia kiesése következtében a hálózatüzemeltetők egész Európában készültségben vannak arra az esetre, ha az Európai Unió második legnagyobb gazdaságának többletenergiára lenne szüksége.

Franciaországnak átfogó terveket kellett készítenie arra, hogy két év alatt 10 százalékkal csökkenteni tudja a gáz- és áramfelhasználást. Ilyen intézkedés volt többek között, hogy az épületek belső hőmérsékletét és a világítást is csökkentették a kormányhivataloktól a múzeumokig, de érintettek voltak a gyárak és szupermarketek is. A kormány a nukleáris energia hiányának veszélye miatt szabályozási intézkedéseken dolgozik a meglévő víz- és szélerőművek termelési felső határának emelése érdekében. Továbbá tárgyalásokat folytat németekkel egy olyan megállapodásról, amely növelné az importkapacitásukat. 

most pénteken 56 reaktorból még 25 nem működött, az EDF erőműveinek teljesítménye mintegy 25 százalékkal a történelmi szint alatt van.

Ez pedig a helyi áramárakat még magasabbra nyomja, mint máshol Európában. Lassan pedig már látszanak arra utaló jelek, hogy a magasabb árak tönkreteszik a gazdaság keresleti oldalát. Az időjárási hatásokat leszámítva a fogyasztás a november derekán véget ért négyhetes vizsgált időszakban 6,6 százalékkal maradt el a járvány előtti szinttől.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)