A vártnál jobban állta a pofonokat az orosz gazdaság

2022.11.24. 08:28
A vártnál kevésbé csökkent az orosz gazdaság idei teljesítménye – közölte az orosz miniszterelnök. A kedvezőbb számokban a rubel talpra állása, valamint a magasabb energiaárak segítettek.

Az elemzői várakozásokhoz képest kevésbé csökkent idén az orosz gazdaság teljesítménye – számolt be az orosz miniszterelnök. A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint Mihail Misusztyin arról tájékoztatott, hogy az előzetes becslések az orosz GDP kevesebb mint 3 százalékkal zsugorodik év végéig, miközben több elemző is két számjegyű csökkentést várt, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban még 8,5 százalékos visszaesést prognosztizált.

A háborús helyzet és a szankciók miatt a gazdasági aktivitás csökkenése várható volt, mert a gazdaságnak szüksége van az alkalmazkodásra. A bruttó adatok azonban a vártnál sokkal kisebb veszteséget mutatnak. A két számjegyű csökkenést előrejelző elemzők egyértelműen pesszimista hibát követtek el

– mondta a kormányfő.

Az IMF október közepi előrejelzésében idén 3,4, jövőre 2,3 százalékos GDP-csökkenést tart reálisnak.

Az energiaárak képeztek védőhálót

Elemzők szerint a háború, a szankciók és a nyugati vállalatok kivonulása azért viselte meg kevésbé az orosz gazdaságot, mert az energiaárak nagyon magasak maradtak, és az európai vevők helyét átvették az ázsiai fogyasztók – írja a növekedés.hu. Sok esetben az orosz cseppfolyósított gázt Kína vásárolja meg, és adja tovább európai vásárlóknak.

Jól jött a rubelben való fizetés

Fékezőerőként hatott az orosz gazdaság csökkenésére nézve, hogy a háború kitörése utáni zuhanást követően áprilistól megerősödött a rubel, annak hatására, hogy a Gazprom orosz valutában kér ellentételezést a földgáz után.