Miért kerül kevesebb nő vezető beosztásba?

WIF-Pre-33
2022.11.30. 07:05
Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.

A Women in Finance célja hozzájárulni egy sokszínű, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító szektor létrejöttéhez. Mert bár a pénzügyi pályára lépő nők és férfiak száma arányaiban hasonló, a nők általában lassabban és kisebb létszámban kerülnek vezető beosztásba. Erre a jelenségre reagálva, Women in Finance címmel hirdetett programsorozatot a Peak és a Fintech.hu.

A kezdeményezés tájékoztatással, a téma kutatásával és az inspiráló női vezetők láthatóságának növelésével támogatja a pénzügyi ágazat sokszínűségét.

A program küldetése a pénzügy népszerűsítése és a szektorban dolgozó női szereplők érdemeinek és profizmusának bemutatása. Ezért hozták létre a magyar pénzügyi ágazatban dolgozó kimagasló női tehetségek elismerésére szolgáló Women in Finance díjat.

Suppan Márton, a Peak alapítója kiemelte:

céljuk, hogy programjaik minél több fiatalnak hozzanak kedvet a pénzügyi pályaválasztáshoz és segítsenek a már a szakmában dolgozóknak a sikerhez vezető személyes útjuk megtalálásában.

Kedden a Magyar Telekom székháza adott otthont a Women in Finance 2022 Díjátadó Gálának, ahol a terület prominens szereplői, a rendezvény szakmai partnerei és támogatói gyűltek össze, hogy a pénzügyi ágazat inspiráló női tehetségeit ünnepeljék.

A szektor legjobbjai

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója „A pénzügyi szektor meghatározó digitális vezetője 2022”, a Peak és a Magyar Telekom tematikus díjában részesült. A Magyar Bankholding által támogatott „A leginnovatívabb jegybankár 2022” díjat Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és fintechfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója vehette át. Almássy Gabriella, az Union Biztosító Elnök-vezérigazgatója „A pénzügyi szektor ESG szemléletformálója 2022” díjat a Provident képviselőjétől vehette át. Zolnay Judit, Executive business coach és tanácsadó „A fiatalok kiemelkedő mentora 2022” díjat a Mastercard képviselőjétől vehette át.

A tematikus díjak mellett „Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője 2022” díjban részesült:

  • Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank Informatikai Felügyeleti Főosztályának vezetője,
  • Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding Standard kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese,
  • Glaser Anita, a Kripteus Alapítója, kriptovaluta-adózási és -szabályozási szakértő,
  • Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója,
  • Veronika Spanarova, a Citi Bank magyarországi vállalatának vezérigazgatója, és
  • Vály Judit, az Euroleasing vezérigazgatója.

A programsorozat a Fintech.hu tematikus kiadványának megjelenésével folytatódik. A Fintech Sparks – Women in Finance nemzetközi és hazai trendeken, kutatásokon és példákon keresztül térképezi fel a nők szerepét a pénzügyben, valamint bemutatja Magyarország és a nemzetközi digitális pénzügyi szféra vezető női szereplőit.

(Borítókép: Peak Group)