Elképesztő, ami az orosz gázzal és a magyar fogyasztással egyszerre történik

GettyImages-1242680878
2022.12.07. 10:54
Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, melynek eredményeként mérséklődtek az európai földgáztermékárak – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október havi földgázpiaci elemzéséből.

A hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent, a csúcsnapi felhasználás 241 gigawattórát tett ki, amely 2014 óta a legkisebb érték. A MEKH szerint árcsökkenés is megfigyelhető, ezt pedig az segítette, hogy az ázsiai LNG-kereslet továbbra sem kapott erőre, így a szabad LNG-forrásokért a fennmaradó piaci szűkösség ellenére sem folyt kiélezett árverseny.

Októberben a 2022. november havi termékár a Holland Gáztőzsde (TTF) esetében 195,23-ról 123,35 euró/MWh-ra csökkent.

Továbbá a pozitív hatások eredményeként mérséklődtek az európai határidős árak is. A spot piacon az árszintek 130-150 euró/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest, melyben a magas tárolói szintek és a kapacitásszűkületek miatt kialakult rövid távú kínálati többlet játszott szerepet.

Csökkent a hazai felhasználás

Az európai infrastruktúra eseménydús hónapot zárt októberben. Bővült a holland LNG-kapacitás, október 1-jén pedig átadták a Balti vezetéket is, amely Norvégiából Lengyelországba szállít gázt, és a hónap elejétől a francia–német fizikai földgázszállítás is lehetővé vált. Októberben az európai importforrások volumene az előző évinél 19 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék. De ennél van még brutálisabb adat is:

az orosz forrás októberben éves alapon 80 százalékkal, a megelőző hónaphoz képest 13 százalékkal csökkent.

A Török Áramlaton is csökkent a szállítás, szeptemberhez képest 16 százalékkal. A kieső orosz forrást az LNG 59 százalékos növekedése csak részben tudta kompenzálni.

A hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent.

A megtakarítás csaknem fele a MEKH szerint a kedvezőbb időjárásból ered, de felhívják arra a figyelmet, hogy a hőmérséklettel korrigált adatok is 23 százalékos visszaesést mutattak. Az enyhe időjárás és a magasabb import lehetővé tette, hogy októberben 8,2 TWh betárolására kerüljön sor, így a tárolók 58 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 85,6 százalékon állt. A stratégiai készlet szintje újra elérte a 2018-ra jellemző értéket. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén megközelítette a 2019-re és 2020-ra jellemző kiugróan magas értéket – derült ki a MEKH elemzéséből.

(Borítókép: Bocsi Krisztián / Bloomberg / Getty Images)