Egy sajtos-tejfölös csirkecomb már-már fine diningnak számít

GettyImages-1293005549
2022.12.16. 11:33
Idén brutális mértékben drágul a karácsonyi menü tavalyhoz képest. A KSH adatai szerint 22,5 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit. Az ünnep közeledtével pedig jól jönne egy feneketlen pénztárca, hogy minden kiadásunkat fedezni tudjuk.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén novemberben átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (66 százalék) és az élelmiszerek ára (44 százalék) emelkedett a leginkább.

Az árrobbanás a karácsonyi ünnep minden területére hatással van: az élelmiszer-, illetve energiaárak drágítják a karácsonyi menüt, de az ajándékokért és a fenyőfáért is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató összeállításából.

A 11. havi áremelkedés már érződött a háztartások pénztárcáján. Sok család ugyanis már novemberben elkezdi a karácsonyi előkészületeket, mások azonban decemberre hagyják az ajándékvásárlást és a karácsonyi menü összeállítását. Utóbbiak pénztárcája még jobban kiürülhet, tekintve, hogy az előzetes várakozások szerint a decemberi fogyasztói áremelkedés még a novemberit is kenterbe verheti.

Fine diningnak számít egy sajtos-tejfölös csirkecomb menü

A novemberi 44 százalékos élelmiszerár-emelkedés következtében a karácsonyi menü is jóval több pénzből kerülhet a családi asztalra. A legnagyobb mértékben a sajt drágult. 2021 novemberében még 2130 forintot kértek kilójáért, míg az előző hónapban már 4250 forintot.

Egy év alatt

  • a sajt ára 100,
  • a tejfölé 92,
  • míg a csirkecomb 77 százalékkal lett drágább,

vagyis egy sajtos-tejfölös csirkecomb menü már-már luxuskategóriának számít, pláne ha egy négytagú családot veszünk alapul.

Ajándékot is drágábban veszünk, és üdülni is többért megyünk

Nemcsak az élelmiszerek ára drágult egy év alatt jelentősen, de az ajándékok vásárlásakor is jobban kopik a bankkártya:

  • A játékok ára 8,1 százalékkal,
  • az elektronikai cikkek közül a hűtőszekrényé 16,7, a porszívóé 18,2 százalékkal nőtt,
  • de belföldi üdülésre is többet kell áldoznunk (14 százalék).

A karácsonyfa is többe kerül

A fenyőfák ára átlagosan 10–30 százalékkal kerülhet többe, mint tavaly. Évente megközelítőleg 2 millió fenyőfa kerül ünnepekkor a háztartásba – nyilatkozták iparági szakértők november végén az Indexnek.

(Borítókép:   Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)