Fordulatos évet zárt az idei lakáspiac, mutatjuk, mi várható 2023-ban

PAP 9754
2022.12.19. 08:59
2022 ingatlanpiaci szempontból alapvetően jól indult, ám idővel az orosz–ukrán háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, az inflációs nyomás, a kibontakozó európai szintű energiakrízis, és a növekvő lakáshitelkamatok összességében visszafogottabbá tették a keresletet.

Több, egymással ellentétes tényező befolyásolta idén a lakáspiacot, így felemás eredményekkel zárult az év – olvasható az ingatlan.com elemzésében.

Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet a weboldalon mért érdeklődések alapján 2022-ben több mint 30 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A gyengülés tavasszal indult meg, a rezsiszabályok nyári változása pedig új trendet hozott a piacra, a korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező, jellemzően nagyobb – 100-200 négyzetméteres – lakásoktól és házaktól egyre inkább elfordultak a vevők, ezzel párhuzamosan a takarékos lakóingatlanok kerültek az érdeklődés középpontjába.

Ami az árakat illeti, az átlagos négyzetméterárak emelkedést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest.

  • Budapesten idén decemberben 18,
  • a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 22,
  • a kisebb városokban 31 százalékkal,
  • a községekben pedig 13 százalékkal voltak magasabbak az átlagos négyzetméterárak, mint egy évvel korábban.

Látni kell ugyanakkor azt is, hogy ősz eleje óta az árak lényegében stagnálást mutatnak, azaz megtorpant a drágulás.

„A mostani kilátások alapján 2023-ban 10-15 százalékkal kevesebb adásvételre számítunk az idei évhez képest, ami további drágulást eredményezhet. Település- és lakástípustól függően több helyen is árcsökkenés várható, és lesznek olyan régiók, ahol az árak stagnálására lehet számítani” – hangsúlyozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)