A természeti katasztrófákkal egy polcra kerülhetnek a kibertámadások

GettyImages-1072225652
2022.12.27. 08:48
Az óriási kockázat miatt biztosíthatatlanná válhatnak a kibertérben történő támadások.

A tavalyi esztendő után idén is meghaladhatja a 100 milliárd dollárt a természeti katasztrófák által okozott károk megtérítésére fordított összeg. A biztosítók torkán pedig újabb nagy falat akadhat meg.

Európa egyik legnagyobb biztosítótársaságának vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy „biztosíthatatlanná” válnak a kibertámadások

– írja a Financial Times.

A biztosítási szegmens elöljárói az elmúlt években már többször rávilágítottak az olyan, rendszerszintű kockázatokat magában hordozó eseményekre, mint az éghajlatváltozás, vagy a világjárványok, amelyek komolyan próbára teszik a biztosítók fizetőképességét.

Ebbe a sorba illeszkednek bele a kibertámadások

– mondta Mario Greco, a Zürich Insurance Group vezérigazgatója.

Évről évre emelkedés figyelhető meg a kibertérben történő támadások számában. A hekkerek kórházi adatbázisokat, olajvezetékek irányítóközpontját, de akár kormányzati szerveket is célba vesznek, ami aggodalommal tölti el az iparági vezetőket.

A kibertámadások által okozott egyre nagyobb veszteségek cselekvésre késztették a biztosítókat. Emelték a kibertámadásokra kötött szerződések díjait, valamint kibővítették a kártérítés folyósításának kizáró okait, vagyis, hogy bizonyos típusú támadások esetén nem nyílik ki a biztosító pénztárcája – így csökkentve az ügyfelek számára kifizetett kárösszegeket.

Idén szeptemberben az Egyesült Államok kormánya vizsgálatot indított arra nézve, a jelenlegi biztosítási rendszer véd-e a kibertámadások ellen, vagy szükséges a szövetségi biztosítási rendszer erre való kiterjesztése.

A Financial Times példaként idézi a 2021. májusi Colonial olajvezeték elleni hekkertámadást, amely átmeneti üzemanyaghiányt okozott az Egyesült Államok délkeleti részén, és bebizonyította, hogy az ellátás szempontjából kiemelt fontosságú infrastruktúra kibertérben történő támadása katasztrofális következményekkel járhat.

(Borítókép: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)