Több mint négymillió dolláros váltságdíjat fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline

2021.05.20. 06:37

A Colonial Pipeline 4,4 millió dollár váltságdíjat fizetett a kiberbűnözőknek, mert az amerikai cégnél nem voltak biztosak benne, hogy a számítógépes támadás mennyire súlyosan érintette a rendszereiket, és mennyi időbe telhet a csővezeték újraindítása − mondta Joseph Blount, a vállalat vezérigazgatója.

A cég vezetése most először ismerte el, hogy fizettek a hackereknek. Blount szerint meg kellett hoznia ezt a döntést, figyelembe véve, hogy milyen kockázatokkal járhat az energetikai infrastruktúra egy ennyire fontos elemének leállítása − írja az MTI.

Tudom, hogy ez egy nagyon ellentmondásos döntés. Nem könnyen hoztam meg. Bevallom, hogy nem éreztem jól magam, amikor azt láttam, hogy ömlik ki a pénz az ajtónkon ilyen emberek zsebébe. De ez volt a helyes döntés az ország érdekében

− fogalmazott a vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy a kibertámadás végül több tízmillió dollárjába kerül majd a vállalatnak. Szerinte hónapokba telhet egyes üzleti rendszerek helyreállítása.

A váltságdíjat bitcoinban teljesítették. A tranzakcióhoz olyan szakértők segítségét kérték, akik korábban már foglalkoztak azzal a bűnszervezettel, amely a támadás mögött állt.