Financial Times: Orbán Viktor Európa kerékkötője

DSC6982
2023.01.01. 15:47
A brit gazdasági lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök „vizezte” fel a szankciókat.

A magyar kormánnyal szemben rendszerint kritikus brit lap egy hosszú cikket szentelt a miniszterelnök bírálatára, szerintük ugyanis Orbán Viktor aláássa az EU összefogását Oroszországgal szemben. Úgy fogalmaznak: bár Orbán Viktor elítélte az inváziót, és menedéket ad az ukrán menekülteknek, de szerintük ez nem elég – szúrta ki a Mandiner.

Azóta nem sokat tett, hogy változtasson hírnevén, miszerint Vlagyimir Putyin barátja, és gátolja, hogy Európa támogassa Ukrajnát

– fogalmaztak a lapban, ahol hozzátették: „a populista miniszterelnök felvizezte a szankciókat”. A Financial Times szerint uniós tagállamok attól tartanak, hogy a miniszterelnök „tavasszal kizsarolhatja a befagyasztott uniós pénzek folyósítását”.

Úgy vélik, Magyarország nincs felkészülve arra, hogy gazdaságilag leváljon Oroszországról, miközben a többi uniós tagállam gőzerővel dolgozik ezen.

A cikkben kijelentették: mind Ukrajnával, mind az Európai Unióval rossz a viszonya a magyar kormánynak, ezért Moszkvát keresi, ahol örömmel adnak gázt Magyarországnak. Az irományban egy magas rangú uniós tisztviselő úgy fogalmaz, hogy „Orbán nyíltan menekülési útvonalakat kínál a Kreml tisztviselőinek”.

Érdekesség

„Az Európai Unió felnőtt a feladathoz, és méltó választ adott az Ukrajna elleni orosz agresszióra. Putyin kudarcot fog vallani, Ukrajna pedig győz” – fogalmazott le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még szeptemberben, az Európai Parlamentben tartott évértékelő beszédében, melynek díszvendége Olena Zelenszka, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök felesége volt. Az Európai Bizottság elnöke és több európai vezető is azt hangsúlyozta többször, hogy 2022-ben soha nem látott mértékű támogatásban részesítette az Európai Unió Ukrajnát, továbbá soha nem látott mértékű az összefogás Magyarország keleti szomszédjáért.

Orbán Viktor: Érdekünk a szuverén Ukrajna fennmaradása

„Arra a kérdésre, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán állunk-e, az a válaszunk, hogy mi a történelem magyar oldalán állunk. Támogatjuk és segítjük Ukrajnát, érdekünk a szuverén Ukrajna fennmaradása, és érdekünk, hogy Oroszország ne jelentsen biztonsági fenyegetést Európára, de nem érdekünk, hogy feladjuk minden gazdasági kapcsolatunkat Oroszországgal. Ezekre a kérdésekre magyar szemüveggel nézünk, nem máséval” – fogalmazott Orbán Viktor a 2022-es záróinterjújában.

Nekünk abban van döntési helyzetünk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket. Magyarország úgy döntött, hogy miután ez a háború nem a mi háborúnk, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtunk

– emelte ki a miniszterelnök.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!