Piaci előnnyel jár az időben megszerzett szállásminősítés

BJASZ20220819031
2023.01.02. 09:28
A Trend FM műsorában Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) Nkft. ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, a szálláshelyek kötelező minősítése újabb fejlesztésekre ösztönözheti a szolgáltatókat és hosszú távon turisztikai versenyelőnyt jelenthet Magyarország számára.

Ahogy a Turizmuson olvashatjuk, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) Nkft. ügyvezető igazgatója a weboldal podcastbeszélgetésében azt mondta, 2022-ben több mint 19 ezer szálláshely regisztrált az MTMT szálláshely-minősítő rendszerébe, a testület 7300 minősítést adott ki, amiből több mint 6600 magánszálláshelyekre és egyéb szálláshelyekre vonatkozott.

Az év eleje óta számos hazai szálláshely kapott minősítést, nem utolsósorban azért, mert az újonnan piacra lépő egységek esetén a lépés már kötelező a működési engedély megszerzéséhez.

Különböző határidővel, de a minősítő rendszerben való regisztrációs kötelezettség a magánszálláshelyektől az ötcsillagos szállodáig mindenkit érint, maga a minősítés, vagyis a csillagok megszerzése többéves folyamat lesz.

Értékes minősítés

Az MTMT bízik benne, hogy a 45 ezer hazai szálláshely 2-3 év alatt átesik a folyamaton – hangzott el a műsorban. Könnyid László kiemelte,

2022 történései alapján magabiztosan kijelenthetjük, hogy számos magánszálláshely meglátta a tanúsítványban rejlő piaci lehetőséget és a marketingben készpénzre váltható előnyöket, ezért a jogszabályban előírt regisztrációs határidő előtt bejelentkezett a rendszerbe és meg is szerezte a minősítést.

A digitalizációval szorosan átszőtt rendszer – az NTAK-ba érkező mennyiségi adatszolgáltatás mellett – a jövőben a minőségre vonatkozóan is szolgál információval, megmutatva például, milyen teljesítményre képes a szállodai szektor az adott kategóriákban, ugyanakkor folyamatos fejlesztési megközelítésre ösztönzi a szolgáltatókat.

A műsorban kifejtették, hogy a 3 évre szóló szálláshely-minősítés milyen előnyökkel jár a vendégek és a szállásadók számára. Szó esett a kritériumrendszer objektivitásáról, azok jövőbeli aktualizálásának fontosságáról, valamint azokról a kedvező tapasztalatokról is, amelyeket az auditorok szereztek a helyszíneken.

2023-ban az MTMT nem csak a szálláshelyeket minősíti és tanúsítja, a többi turisztikai szereplő (gyógy- és wellnessfürdők, történelmi várak és kastélyok) önkéntes minősítése is elkezdődik, jövő nyáron már új szempontok szerint minősített strandokkal is találkozhatnak a vendégek.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)