Ez fájó pont lehet az építőiparnak: súlyos cementhiány alakulhat ki Magyarországon

GettyImages-1352877532
2023.01.09. 10:06
Juhász Attila, az Újház igazgatósági elnöke elmondta, a magas energiaigényű cementgyártás mára odáig jutott, hogy a 20 ezer forint per tonnás hatósági ár az előállítási költséget sem fedezi, ami a hazai gyártás ellehetetlenülését fogja magával hozni. Véleménye szerint a cementhiány kicsúcsosodását az jelentheti, ha a Paks 2 beruházás betonigénye is rászabadul a hazai gyártási kapacitásokra.

Juhász Attila a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány idején tapasztaltaknál is nagyobb kihívások elé állítja az orosz–ukrán háború az építőipart, ugyanis az egész tavalyi évet végigkísérte a termékek állandósult áremelkedése, és néhány termékcsoport esetében az áruhiány is.

Juhász Attila szerint a beton- és cementhiány már a tavalyi évben éreztette hatását, amire akkor azt a megoldást találták ki, hogy külföldi beszerzési forrásból próbálták kielégíteni a vásárlói igényeket.

Az Újház szerint a cementgyártókat érintő hatósági ár intézményét, valamint az ehhez tartozó bányajáradékot is meg kellene szüntetni, ugyanis emiatt óriási hátrányba kerül a három hazai cementgyártó az importforrásokhoz képest.

A magas energiaigényű cementgyártás ma oda jutott, hogy a 20 ezer forint/tonnás hatósági ár az előállítási költséget sem fedezi, így ez a hazai gyártás ellehetetlenülését fogja magával hozni. Ami tovább árnyalja a képet, hogy a tervezett Paks 2 beruházás beton- és ezáltal cementigénye becslések szerint olyan mértékű lesz, amely, ha rászabadul a hazai gyártási kapacitásokra, további ellátási zavarokat fog okozni

– fogalmazott Juhász Attila a Pénzcentrumnak adott interjúban.

(Borítókép: Getty Images)