A leggazdagabb magyaroknak is vissza kell fizetniük komoly állami pénzeket

BBARB20220919003
2023.01.13. 16:42
Összességében 41 beruházásra vonatkozik, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is – ismertette az Index megkeresésére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke azt a döntést, amelynek értelmében közel 73 milliárd forintnyi forrásmegvonással sújtják a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, ami több komoly befektetőt is érint.

A magyar kormány már 2022 ősszén döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat a háború miatt kialakult energiaválság következtében. Ez pedig hivatalosan is elérte a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ). Pénteken az ügynökség honlapján a közérdekű adatok között megtaláltuk, hogy a vállalat egyes leányvállalataitól milyen mértékű forrásátcsoportosítást kell végrehajtani.

Az egyik leányvállalata a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., amelytől összesen több mint 72 milliárd forrás elvonásáról döntöttek.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb, hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogram, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye – derült ki a honlapon megtalálható bemutatkozásból. A cég feladata többek között a Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek állami támogatása mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésével a finanszírozás, illetve megvalósítás.

A Kisfaludy program révén megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett – a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésének köszönhetően – az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, amelyet ehhez a programhoz fejlesztettek ki.

Több befolyásos tulajdonos is érintett

Az Index megkereste a közzétett átcsoportosítások, illetve forráselvonások miatt Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnökét, aki válaszában kiemelte: „A kormány tavaly ősszel döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat. A vezérelv azt volt, hogy torzó nem maradhat az országban, ezért a már elindult beruházásokat be kell fejezni. A döntést követően ennek megfelelően vizsgáltuk felül, hogy melyek azok a turisztikai fejlesztések, amelyek a Kisfaludy program keretében támogatásban részesültek, de még nem indultak el.”

Az igazgatósági elnök kiemelte: az így keletkezett, összességében több tízmilliárd forint megtakarítás visszakerült a központi költségvetésbe.

„Összességében 41 beruházást érint a döntés, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem az a fontos, hogy kiket érint az intézkedés, hanem az, hogy milyen beruházásokat. A lista elérhető egyébként a program honlapján. A rendezőelv az volt, hogy azoktól a turisztikai fejlesztésektől vonjuk el a támogatást, amelyek el sem indultak. Ha úgy tetszik, ahol egy kapavágás sem történt a támogatás odaítélése óta” – fogalmazott lapunknak Guller Zoltán, aki kérésünkre ismertette, hogy pontosan mely cégek fognak visszafizetni.

Top tíz legnagyobb visszafizetés

 Cég  Összeg (millió forint)
CDHT Hotel Projekt  8 426
Hellnarik Hospitality  7 350
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata  4 607
Aquaticum Debrecen  4 396
Pataqua Sárospataki Termálfürdő- és Campingfejlesztő  3 419
Visegrád Lepence Völgy  2 869
Esztergom Város Önkormányzat  2 441
Hungest Hotels  1 945
Balatonfüred Város Önkormányzat  1 841
Pleasure 77  1 733

Az MTÜ táblázatából kiderül, hogy a forráselvonás érinti többek között Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Garancsi István érdekeltségét is. Ugyanakkor lapunknak Guller Zoltán megerősítette, hogy

azokat a fejlesztéseket, amelyek már folyamatban vannak, semmilyen módon nem érinti a döntés, a terveknek megfelelően valósulnak meg.

Guller Zoltán lapunknak kitért arra, hogy a turizmus-vendéglátás ágazat minden külső környezeti hatásra érzékenyen reagál, legyen az koronavírus, az orosz–ukrán konfliktus vagy az abból fakadó energetikai válság. „A kormány még tavaly egy hatpontos intézkedéscsomagról döntött, amely a teljes szektort támogatja. Ezek közül az intézkedések közül a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésének felfüggesztése önmagában harmincmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, amiből akár a megnövekedett rezsiszámlát is fedezhetik. További fontos segítség, hogy az idei év első három hónapjában a szektorban működő kis- és középvállalkozások részére egy 150 milliárd forintos keretösszegű energetikai pályázat is elérhető” – nyilatkozta lapunknak. 

Az igazgatósági elnök egyébként kitért arra is, hogy a számok azt mutatják, hogy az utazási kedv a körülmények ellenére töretlen. Legfrissebb adataik szerint például a 2022-es szilveszteri hétvégén összesen 164 ezer vendég 339 vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. Ez az előző évi szilveszteri hétvégéhez viszonyítva 21 százalékkal volt magasabb.

(Borítókép: Baranyai Tamás / MTVA)