Nemcsak a kenyerünkre, de a csirkéinkre is szemet vetettek a mexikóiak

2023.01.20. 17:00
A hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban.

Mexikó az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a legfejlettebb iparral rendelkező tizenöt ország közé tartozik a világon – világított rá Szijjártó Péter.

Magyarország számára Mexikó az első számú partner Latin-Amerikában, az együttműködés, a helyi gazdaság és ipar fejlődéséből pedig magyar vállalatok is sokat profitálhattak az elmúlt években. „Azért dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen” – idézte a minisztert az MTI.

AZ ELMÚLT IDŐSZAK ERŐFESZÍTÉSEINEK KÖSZÖNHETŐEN SIKERÜLT ÉVENTE EGYMILLIÁRD DOLLÁR FÖLÖTT STABILIZÁLNI A KERESKEDELMI FORGALMUNKAT, JELENTŐS MAGYAR TÖBBLETTEL

– közölte a tárcavezető.

Szijjártó Péter nagy eredményként értékelte, hogy egyre nagyobb a kereslet a magyar cégek termékei és szolgáltatásai iránt, főként a digitális építőipari tervezésben, a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök gyártásában és a nyomdaiparban.

Magyarországra kíváncsi Mexikó

Szijjártó Péter komoly lehetőségnek nevezte az élelmiszer-biztonság terén „világszínvonalat produkáló” magyar cégek számára, hogy a mezőgazdaság bizonyos területein Mexikó GMO-mentesítést tervez.

Decemberben megindult a magyar baromfitermékek exportja, és a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években a kereslet további bővülésére számíthat Mexikóban.

– ismertette Szijjártó Péter.

A miniszter idejétmúltnak minősítette a több mint húsz éve megkötött együttműködési megállapodást az Európai Unió és Mexikó között, ezért annak korszerűsítését szorgalmazta annak érdekében, hogy „a rendkívüli nehézségekkel küzdő európai kontinens profitálni tudjon a mexikói gazdasági növekedésből, ezt pedig hatékony és rugalmas aktív együttműködéssel lehet elérni”.

Végezetül a tárcavezető emlékeztetett, hogy a világ második legnépesebb katolikus országának számító Mexikót hat éve erős földrengés rázta meg, súlyos károkat okozva több templomban. Magyarország pedig vállalta a mexikóvárosi Jézus Szíve-templom és a tepoztláni kolostortemplom felújítását, mintegy 600 millió forintból – olvasható az MTI-n.